A bodag (más néven vakaró, vakarcs, punya, illetve cigány pizza) a cigány konyha egyik legismertebb étele. Nagyon sok kísérletezésre ad lehetőséget, pár verziót mi is kifejlesztettünk már. Most két húsvéti verzió következik: a medvehagymás, és a füstölt tarjás.
Íme a recept
Hozzávalók:
a medvehagymás változathoz
- 50 dkg liszt,
- 4-5 evőkanál libazsír,
- 1 ek szódabikarbóna vagy sütőpor,
- 1 ek só,
- 3 dl langyos víz
- 1 csomag medvehagyma
a füstölt tarjás változathoz
- 50 dkg liszt,
- 4-5 evőkanál libazsír,
- 1 ek szódabikarbóna vagy sütőpor,
- 1 ek só,
- 3 dl langyos víz
- 10 dkg füstölt tarja
- 1 kk őrölt kömény
A lisztet összeszitálom a szódabikarbónával. Hozzáadom a sót és a zsiradékot, majd annyi langyos vizet, hogy megfelelő állagú tésztát kapjunk. Hozzáadom a medvehagymát vagy a tarját, és egy kis ideig pihentetem.
Lepényeket formálok, majd belisztezem. Én a ’ tepsi hátán’ sütőm, de platnin az igazi.
Jó étvágyat!
Bara