Sokszor beszéltünk már arról, hogy nálunk, romáknál nagy hangsúlyt kapnak az ünnepek, emellett a hétköznapok gyakran nagyon puritán módon zajlanak. Nevezhetjük nevén a gyereket: szegénység van. 2 főre főzünk 1000 forintból. Pazar receptek, a hónap végén is megfizethető költségekkel.
Egy tartalmas leves, új, izgalmasabb formában, mellé egy olyan desszert, amit szinte szégyellünk is receptnek nevezni: a gyümölcsös túrókrémek rendkívül praktikusak, nemcsak azért, mert pillanatok alatt elkészülnek, de tele vannak hasznos tápanyagokkal is.
A leveshez (2 nagy adaghoz):
A túrókrémhez:
Összesen: 965 Ft
A lencsét egy éjszakára vízbe áztatom. A kolbász héját leszedem (segít, ha forró víz alá tartom kb. fél percig), és minél vékonyabb szeleteket vágok belőle. A szeleteket lassú tűzön ropogósra pirítom, majd kiszedem az edényből. A megmaradt zsiradékon üvegesre párolom az apróra vágott hagymát és fokhagymát, majd hozzáadom a lencsét és felöntöm az alaplével vagy a vízben feloldott leveskockával. Sózom, borsozom, egy teáskanál tárkonyt adok hozzá és addig főzöm, amíg a lencse megpuhul. Ha kész, botmixerrel pürésítem. Találáskor hozzáadom a kolbász chipset. Néhány csepp ecetet/citromlevet adhatunk hozzá. Az így készült leves glutén- és laktózmentes.
A túrót kikeverem a joghurttal és a cukorral. Egy serpenyőben vajat olvasztok és lassú tűzön megpárolom rajta a meghámozott, gerezdekre vágott és fahéjjal megszórt almát. Nem kell túlsütni, nem baj, ha kicsit roppanós marad. Alma helyett bármilyen szezonális gyümölcsöt használhatunk. A túrókrémet pohárba teszem, majd a tetejére halmozom a fűszeres párolt almát.
Jó étvágyat!
Zsani
A kapcsolódó bejegyzéseket lásd itt.