Sokszor beszéltünk már arról, hogy nálunk, romáknál nagy hangsúlyt kapnak az ünnepek, emellett a hétköznapok gyakran nagyon puritán módon zajlanak. Nevezhetjük nevén a gyereket: szegénység van. 2 főre főzünk 1000 forintból. Pazar receptek, a hónap végén is megfizethető költségekkel.
Hagyományos recept, filléres luxus. A kacsaszárnytő méltatlanul elhanyagolt alapanyag. A több, mint 2000 forintos combbal ellentétben ennek kilója 600-700 forint körül mozog. Természetesen csontos húsról beszélünk, de a fogyasztható részek aránya így is tetemes, a csonttól pedig csak jobb lesz minden étel.
Hozzávalók 2 nagy adaghoz:
Összesen: 735 Ft
A krumplit meghámozom és kockákra vágom. Felöntöm annyi sós vízzel, amennyi ellepi. Puhára főzöm, leszűröm, de a főzőlevet nem öntöm ki, félreteszem. Krumplinyomóval pürésítem a főtt burgonyát (a botmixer itt sajnos nem alternatíva, azzal csak összetörnénk a keményítő szemcséket és nyúlós masszát kapnánk), hozzáadom a főzőlevet és lassú tűzön melegítve kisebb adagokban elkeverem a liszttel.
A kacsaszárnytövet megtisztítom: ha esetleg maradék tolldarabok vannak rajta, akkor azokat egy éles kés hegyével vagy konyhai csipesszel kiszedem.
Egy tepsit vagy jénait vékonyan kikenek zsírral, beleteszem a kacsát, kanállal beleszaggatom a krumpligancát, és a tetejére halmozom a kb. fél cm vastag karikára vágott hagymát. Sózom, bőven borsozom. 180 fokos sütőben 60-80 perc alatt pirulásig sütöm.
Jó étvágyat!
Zsani
A kapcsolódó bejegyzéseket lásd itt.