A kacsaaprólék leves és túrós palacsinta

Posted on január 25, 2016

Sokszor beszéltünk már arról, hogy nálunk, romáknál nagy hangsúlyt kapnak az ünnepek, emellett a hétköznapok gyakran nagyon puritán módon zajlanak. Nevezhetjük nevén a gyereket: szegénység van. 2 főre főzünk 1000 forintból. Pazar receptek, a hónap végén is megfizethető költségekkel.
img_3881.JPG

Nagyon sokáig nem szerettem a leveseket, de mostanában egyre inkább teret kap az én életemben is. A menüsorom éppen ezért kacsaaprólék levessel kezdődik, amihez palacsintát készítek.

Levest nem lehet két főre főzni, így a egy részét vacsorára kínálom, illetve a maradékot felhasználom a holnapi ebéd elkészítésénél.

Hozzávalók:

Leves (kb. 4 nagyobb adag)

-2 ek. libazsír 50 Ft
- ½ kg kacsaaprólék (farhát, nyak, szárnytő, máj)  300 Ft
- leveszöldség 400 Ft
- 10 dkg krumpli 30 Ft
- fűszerek 50 Ft

4 adag: 830 Ft 2 adag=415 Ft

Palacsinta

- 10 dkg finomliszt 14 Ft
- 2 dl tej 44 Ft
- 2 db tojás 80 Ft
- kis csipetnyi só
- 4 evőkanál cukor 20 Ft
- kevés olaj 30 Ft
- 250 g túró 250 Ft
- 2 ek tejföl 60 Ft
- fél citrom héja

Kb. 6-7 palacsinta= 498 Ft

Összesen: 913 Ft

A zöldségeket, a hagyma és a paprika kivételével, megpucolom, és igyekszem egyforma nagyságú darabokra vágni. A zöldségeket kedvünkre válogathatjuk össze, ha valami éppen nincs otthon, akkor azt nyugodtan elhagyhatjuk.

Pici libazsíron lepárolom a zöldségeket, majd ízesítem. Kb. 10 perc párolás után, hozzáadom a gondosan megtisztított aprólékot, és kb. 10-15 percig együtt párolom. Felöntöm hideg vízzel a már puhuló zöldségeket, és lassú tűzön készre főzöm.

A tojást kikeverem liszttel, tejjel, egy csipet sóval és egy evőkanál cukorral, kevés olajon kisütöm a palacsintákat. A túrót összekeverem a másik tojás sárgájával, citromhéjjal és a tejföllel és megtöltöm vele a palacsintákat. 

Trükk: Ha a fűszereket egy teatojásban teszem a levesbe, így elkerülhető az a kellemetlen élmény, hogy egész borsszemre harapunk.

Jó étvágyat!

Bara

A kapcsolódó bejegyzéseket lásd itt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://romanigastro.blog.hu/api/trackback/id/tr488299306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása