Kápiás lecsókrém és juhtúrós gombóc

Posted on szeptember 24, 2015

Kezdődik az ősz, ami egyet jelent a kápia szezonnal. Ez a zöldség az, amit bármibe is tegyük, garantáltan fel fogja dobni az ételt. Jó, azért a mákos gubánál vigyázzunk inkább. :)

A kápiából érdemes ilyenkor betárazni: mikor szezonja van, általában dupla adagot veszek. Sütőben 220 fokon addig sütöm, amíg elkezd feketedni a héja. Ekkor kiveszem a sütőből és lefedve hagyom kb. negyed órán át hűlni, majd meghámozom. Ami nem kell kifőzött befőttes üvegbe teszem és felöntöm annyi olajjal, ami ellepi. Természetesen nem csak a paprikát lehet felhasználni, az olajjal is ízesíthetünk később bármit, így érdemes jobb minőségűt választani. 

img_20150906_154713_1.jpg

Hozzávalók:
A lecsókrémhez:
- 1 csokor újhagyma,
- 4 nagyobb kápia paprika, megsütve és meghámozva,
- 2 zöldpaprika (ízlés szerint lehet csípősebb vagy kevésbé csípős),
- fél kg paradicsom,
- 2 ek zsiradék.

A juhtúrós gombóchoz:
- 25 dkg juhtúró,
- 2 zsemle megszárítva és lereszelve,
- 2 tojás,
- apróra vágott friss kapor és bors.

A lecsókrémhez elsőként az újhagymát párolom meg alacsony lángon, hozzáadom a felkockázott paradicsomot (egy kivételével, amit félreteszek) és a sült paprikát sózom és borsozom. Kb. negyed órát főzöm lassú tűzön majd botmixerrel pürésítem. A maradék paradicsomot és a zöldpaprikát apró kockákra vágom és hozzáadom a kápiás szószhoz és még 2-3 percig főzöm. Az utólag hozzáadott zöldségtől nemcsak frissebb lesz, hanem az állaga is érdekesebbé válik.

A gombócokhoz összekeverem a hozzávalókat: sűrű masszát kell kapjak. Fontos, hogy ne sózzuk automatikusan, kóstoljunk, mert lehet, hogy egyáltalán nem is lesz rá szükség. 3-5 centi átmérőjű gombócokat formázok vizes kézzel és forró vízben addig főzöm őket, amíg feljönnek a víz tetejére.

Jó étvágyat!

Zsani

Facebookon is ott vagyunk, kövessetek minket :) 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://romanigastro.blog.hu/api/trackback/id/tr647811328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eyr750 2015.09.24. 19:25:33

Csurog a nyálam :D Biztos megcsinálom, köszi az ötletet! Mostanában én is hasonlóan csinálom a lecsót, jó sűrűre, zamatosra. A juhtúró és kapor is kedvenc, együtt ütős lesz!
süti beállítások módosítása