Szombaton a Bosnyák téri piacon döbbentem rá, hogy a nyár elaludni készül, és az ősz kérlelhetetlenül közeleg. Na, semmi költői líra, vagy őszi depi, végre itt van a szilva szezon. Vettem is gyorsan pár kiló szilvát, hogy elpakoljam a nyár egyik fantasztikus ízét a kamrámba, háromféleképpen.
Annak ellenére, hogy a szegény ember gyümölcsének nevezik, a szilvából készül az egyik legmesésebb lekvár. A mi kedvencünk hozzáadott cukor nélkül készül, vagy különböző sajtokkal készül belőle reggeli vagy telt, fűszeres chutney alapjául szolgál. Ti melyik módszerre esküsztök?
A klasszikus
Hozzávalók:
- 3,5 kg szilva
- 0,5 kg cukor
- 1 dl 10%-os ecet
- olaj
A klasszikus szilvalekvár elkészítésénél két ponton bukhatunk el. A gyümölcs minőségén, illetve ha nem megfelelő edényt használunk. A gyümölcsnél három dologra kell figyelni: puha, egészséges és ép gyümölcsöket vásároljunk. A lábas pedig legyen megfelelő méretű és zománcos. (Én sajnos gyakran lövök mellé a mérettel, ami nem kis bosszúságot okoz.)
A szilvát megmosom, kimagozom, majd a kiolajozott lábasba rakom. Hozzáteszem a cukrot és az ecetet, és kb. 4-5 óráig főzöm. (A cukor és az ecet mennyiségét módosíthatjuk attól függően, hogy mennyire édes a szilva.)
Ha a lekvár elkészült, csírátlanított üvegekbe merem, és gondosan lezárom.
Az őrült
A szilvát megmosom, kimagozom, majd egy kicsit magasabb tepsibe teszem. Ügyelek rá, hogy ne legyen csordultig a tepsi. Lefóliázom, és kb. 6 óra hosszan 150 fokon sütöm. Az idő letelte után óvatosan ügyelve arra, hogy a felcsapódó gőz ne égessen meg, leveszem a fóliát, majd egy kis időre visszateszem, hogy a maradék nedvesség is távozzon. Ha a lekvár elkészült, csírátlanított üvegekbe merem, és gondosan lezárom. Nem teszek hozzá sem cukrot, sem tartósítószert!
A reform
A klasszikus recept arányait követve, a következő változtatásokkal isteni finom reform szilvalekvárt készíthetünk. Cukor helyett xylittet, az ecet helyett pedig almaecetet használjunk.
Mind a 3 recept esetében bátran kísérletezzünk fahéjjal, szegfűszeggel. Nagyon finom lekvárt kapunk, ha a lekvárt vodkával vagy szilvapálinkával részegítjük meg.
Jó étvágyat!
Bara