Nincs mit szépíteni, mi nem azok a lányok vagyunk, akik rajonganak a csirkemellért. Most sem azt dobjuk a grillre, hanem egy méltatlanul mellőzött részét a sertésnek: a dagadót. Szaftos, megvan a szükséges zsírtartalma ahhoz, hogy elég ízletes is legyen, és nem mellesleg olcsó is.
A házi barbecue szószoknak ezzel szemben nincs szüksége a marketingre, nem lehet nem imádni, ezt a barackos változatot pedig főleg.
Fotó: Bondár Csaba
Barackos barbecue szósz:
- fél kg őszibarack
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 ek. mustár
- 1 kis fej vöröshagyma
- 4 ek Worcestershire szósz
- 1 dl olívaolaj
- 2 ek almaecet
- só
- édes chiliszósz és barnacukor. Minél több az édes chiliszósz annál kevesebb cukor fog kelleni, így a pontos arányokat a mindenki a saját ízlése szerint szabja meg. Nálunk legutóbb nagyon odavolt mindenki a csípősért, így rettenetes mennyiségű chiliszósz (ebbe az adagba kb. 2 dl) és minimális cukor került bele. Ne idegenkedjünk az édes íztől, a tökéletes összhatáshoz kelleni fog.
A barackokat kimagozom, hozzáadom a felszeletelt fokhagymát és vöröshagymát, botmixerrel pürésítem, hozzáadom a többi hozzávalót és átforralom.
A száraz pác:
- só
- bors
- kakukkfű
Fotó: Bondár Csaba
A hús sütésénél a következőkre figyeljünk:
- minél lassabb tűzön (azaz minél kisebb parázson) próbáljuk elkészíteni. Ennek megfelelően ez tovább fog tartani.
- a sütés elején csak a száraz pác kerül a húsra, a BBQ szósz az utolsó egy/fél órában.
Jó étvágyat!
Zsani