Most múlik pontosan...

Posted on június 10, 2015

Mindenki nyugodjon meg, a spárgaszezonról van szó. Tény, hogy az utolsó pillanatokban vagyunk, de aki siet,  az ma már ezt ebédelhet, 15 perc alatt kész is van.

Végtelenül egyszerű és nagyon jól variálható a recept, nemcsak spárgával, hanem rengeteg féle zöldséggel elkészíthető, vagy rosszabb napokon anélkül, simán fokhagymával, olívaolajjal és fehérborral is elkészíthető a recept. Nekem ez utóbbi pont az egyszerűsége és letisztultsága miatt nagy kedvencem.

Jöjjön tehát a a last minute spárgás szélesmetélt. img_20150531_182547.jpgFotó: Bondár Csaba

Hozzávalók 2 személyre:
- 20 dkg szélesmetélt,
- 1 csomag spárga,
- 3 ek. olívaolaj,
- 3 gerezd fokhagyma,
- 0,5 dl fehérbor, 
- 5 dkg ricotta (elhagyható),
- só, bors.

A tésztát az utasítások szerint főzzük. Miközben a fő, elkészítjük a spárgát. A fokhagymát vékony szeletekre vágjuk és az olívaolajban elkezdjük pirítani. Kb. egy perc múlva hozzátesszük centis darabokra szeletelt spárgát, sózzuk. Használhatjuk mind a fehér, mint a zöld változatot, a lényeg, hogy az kb. alsó harmad sajnos túl fás szokott lenni, így azt ebben az ételben nem fogjuk tudni felhasználni. A gyakorlatban a legműködőképesebb annak eldöntésére, hogy pontosan mekkora részt kell levágni, az ha a növényt elkezdjük meghajlítani és ahol elpattan onnantól felfelé lesz megfelelő. Nem kell viszont kidobni a maradékot, én levesekbe szoktam főzni ezt a részt. Ha fehér spárgát veszünk ne feledkezzünk meg a hámozásról (egyszerűen krumplihámozóval), a zöldről viszont csak a száron található fásabb pikkelyeket kell leszednünk.

A megtisztított és feldarabolt spárgát néhány percig (2-4) pirítjuk tovább a hagymával, amikor kezd színt kapni hozzáöntjük a fehérbort. Én ezt a műveletet nagyobb serpenyőben szoktam elvégezni, mert kifejezetten jót tesz a tésztaételeknek, ha az előírt főzési idő előtt egy perccel kiszedjünk, leszűrjük és a serpenyőben lévő "szószban" kevés főzővizet hozzáadva (kb fél dl), együtt főzzük készre. Ha így, együtt fejezzük be a főzést, a tészta kellemesen át fogja venni a többi hozzávaló ízét. 

A végén frissen őrölt borssal szórom meg egy kevés ricottát morzsolok a tetejére.

Jó étvágyat!

Zsani

Facebookon is ott vagyunk, kövessetek minket :)

Még mindig nem tudunk betelni az ApaCuka kerámia - Vintage Bazaar tányérokkal és fotófelülettel, de remélem ezzel Ti is így vagytok. ;)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://romanigastro.blog.hu/api/trackback/id/tr527530440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása