Hozzávalók:
- 3 ek. libazsír
- 2 szál répa
- 1 szál gyökér
- 1 kis zellergumó
- 1 kis karalábé
- 3 közepes burgonya
- 1 fej hagyma
- 1 paprika
- zöldborsó
- ízlés szerint só, szemes tarkabors, chilli, sáfrány ízlés és kortól függően :)
- petrezselyem, zellerszál.
Igazi kamrafogás, egyszerű és éppen ezért érdemes az alapanyagok minőségére figyelni. (Mint mindig.)
A zöldségeket, a hagyma és a paprika kivételével, megpucolom, és igyekszem egyforma nagyságú darabokra vágni. A zöldségeket kedvünkre válogathatjuk össze, ha valami éppen nincs otthon, akkor azt nyugodtan elhagyhatjuk.
Pici libazsíron lepárolom a zöldségeket, majd ízesítem.
Kb. 10 perc párolás után, felöntöm hideg vízzel a már puhuló zöldségeket, és lassú tűzön készre főzöm.
Finomra vágott petrezselyemmel, citrommal, és pirítóssal tálalom.
Gyors, tápláló, finom, és nekem nagyon szép emlék.
Trükk:
Ha a fűszereket egy teatojásban teszem a levesbe, így elkerülhető az a kellemetlen élmény, hogy egész borsszemre harapunk.
Trükk2:
Sáfrány helyett használhatunk kerti pórsáfrányt, más néven sáfrányos szeklicét. Fontos, hogy a két növény közel sem azonos. Mind árban, mind ízben és színben igen nagy a különbség, de a pórsáfránytól is szebb színe lesz a levesnek.
Tipp kismamáknak:
Ha a levest nem vagy csak mértékkel ízesítjük, akkor a zöldségeket lepépesítjük, és már egészen a hozzátáplálás elejétől adhatjuk a babának. Érdemes nagyobb mennyiségű zöldséget elkészíteni ebben az esetben.
Jó étvágyat!
Bara
Fotófelület: Vintage Bazaar