Nálunk is elkezdődik a visszaszámlálás karácsonyig, a következő két és fél hétben megosztjuk veletek az idei kedvenceinket. Lesznek örök klasszikusok, hagyományos receptek újragondolva és teljesen új ötletek is.
A zserbó tesóm nagy kedvence, számára tényleg nem telhet el karácsony a barack, a dió és csoki szentháromsága nélkül. A történethez hozzátartozik, hogy anyukám nem süt zserbót, ebből - és halászléből - mindig Nagynénénknél, Editnél szoktunk feltankolni karácsony első napján.
Idén arra gondoltam, hogy én is fogok készíteni, de nem a megszokott formában. Kétféle változatot próbáltam ki, mindkettő nagy kedvenc lett, más-más okból.
Az első verzió a zserbó muffin, ami a hagyományos receptnél kicsit egyszerűbb, és gyönyörű dísze lehet az ünnepi asztalnak.
Fotó: Baranyai Violetta
Hozzávalók 12 darabhoz:
A tésztához:
- 15 dkg finomliszt
- 10 dkg durvára tört dió
- 2 tojás
- 15 dkg vaj
- 15 dkg cukor
- 1 dl tej
- fél csomag sütőpor
A töltelék:
- házi baracklekvár
A bevonat:
- 20 dkg étcsokoládé
- 3 dkg vaj
A tészta hozzávalóit egy edénybe teszem, nagyon óvatosan állítom össze. Szigorúan tilos túlkeverni: éppen csak ne maradjon csomós.Optimális esetben ez 10-15 keverés alatt sikerül. Közben előmelegítem a sütőt.
A tésztát 12 részre osztom, muffin formákba teszem úgy, hogy az egy muffinra jutó tésztát két részre választom: a forma aljába megy az egyik fele, majd a közepére egy evőkanál baracklekvár, majd jöhet a tészta második fele. 180 fokos sütőben 25-30 percig sütjük.
Közben gőz felett felolvasztjuk a csokit és hozzáadjuk a vajat. A kész, kihűlt muffinok tetejét belemártjuk a csokiba, a közepére tehetünk még egy-egy kiskanálnyi baracklekvárt.
Jó étvágyat és boldog karácsonyt!
Zsani