Zserbó hack I.

Posted on december 08, 2014

Nálunk is elkezdődik a visszaszámlálás karácsonyig, a következő két és fél hétben megosztjuk veletek az idei kedvenceinket. Lesznek örök klasszikusok, hagyományos receptek újragondolva és teljesen új ötletek is.

A zserbó tesóm nagy kedvence, számára tényleg nem telhet el karácsony a barack, a dió és csoki szentháromsága nélkül. A történethez hozzátartozik, hogy anyukám nem süt zserbót, ebből - és halászléből - mindig Nagynénénknél, Editnél szoktunk feltankolni karácsony első napján.

Idén arra gondoltam, hogy én is fogok készíteni, de nem a megszokott formában. Kétféle változatot próbáltam ki, mindkettő nagy kedvenc lett, más-más okból.

Az első verzió a zserbó muffin, ami a hagyományos receptnél kicsit egyszerűbb, és gyönyörű dísze lehet az ünnepi asztalnak.

img_2789.jpg

Fotó: Baranyai Violetta

Hozzávalók 12 darabhoz:

A tésztához:
- 15 dkg finomliszt
- 10 dkg durvára tört dió
- 2 tojás
- 15 dkg vaj
- 15 dkg cukor
- 1 dl tej
- fél csomag sütőpor

A töltelék:
- házi baracklekvár

A bevonat:
- 20 dkg étcsokoládé
- 3 dkg vaj

A tészta hozzávalóit egy edénybe teszem, nagyon óvatosan állítom össze. Szigorúan tilos túlkeverni: éppen csak ne maradjon csomós.Optimális esetben ez 10-15 keverés alatt sikerül. Közben előmelegítem a sütőt.

A tésztát 12 részre osztom, muffin formákba teszem úgy, hogy az egy muffinra jutó tésztát két részre választom: a forma aljába megy az egyik fele, majd a közepére egy evőkanál baracklekvár, majd jöhet a tészta második fele. 180 fokos sütőben 25-30 percig sütjük.

Közben gőz felett felolvasztjuk a csokit és hozzáadjuk a vajat. A kész, kihűlt muffinok tetejét belemártjuk a csokiba, a közepére tehetünk még egy-egy kiskanálnyi baracklekvárt.

Jó étvágyat és boldog karácsonyt!

Zsani

Facebookon is ott vagyunk, kövessetek minket :)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://romanigastro.blog.hu/api/trackback/id/tr626965399

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása