Neked mit jelent?

Posted on október 08, 2014

 

A Romani Gastro új rovattal jelentkezik. Szeretnénk minél több és többféle embert megkérdezni arról, hogy nekik mit jelent a cigány gasztronómia. Várunk minden bejegyzést, videót arról, hogy Ti mit gondoltok a roma konyháról, mit jelent nektek az, hogy egy étel cigányos, milyen tapasztalataitok vannak. Hálásak vagyunk minden történetért, esetleg receptért.

Kérjük erre az elérhetőségre küldd a videód, vagy a mondatokba öntött mondanivalód, amit az érkezés sorrendjében jelentetünk meg a blogon.

Mi elkezdjük a sort, kérünk Titeket folytassátok! 

barci2.jpg

Mit jelent nekem a cigány konyha?

  • A gyerekkoromat, a szagot, ahogy Anyu a tyúkot kopasztja.
  • A halászlé, ahogy Apu főzi, és amiért még jobban visszavágyok Szegedre.
  • Bármilyen étel, amit a húgom főz, nagyon hiányzik…
  • A sajtos pogácsát, ami a Tata kedvence volt, és minden évben megsütünk Neki Hallottak Napján, és amit a hidegben sírva-nevetve eszünk az unokatestvéreimmel.
  • A dédi paradicsomos tésztalevesét, ami csak az övé.
  • A grízes tészta, amiből tudod, hogy szegénység van.
  • A töltött káposzta, ami a legzordabb hétköznapot is ünnepé varázsol.

Neked mit jelent?

Bara

Facebookon is ott vagyunk, kövessetek minket :)

22 komment
Címkék: nekedmitjelent

A bejegyzés trackback címe:

https://romanigastro.blog.hu/api/trackback/id/tr426765427

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egysmás 2014.10.09. 08:25:52

Odaégett paprikát és minden fűszert, ami a "szakács" keze ügyébe kerül.
Lecsó csirkével, miközben üvölt Bunyós Pityu a magnóból.

Kb. ennyi a cigány konyha.

Tonté Barbara 2014.10.09. 09:06:07

Próbáljátok ki, megéri! A blog azon dolgozik, hogy egyre kevesebb legyen a 'semmit' komment. Irány főzni! :)

Tonté Barbara 2014.10.09. 09:14:53

@egysmás: Minden fűszert?! Alig hasznàlunk :))) pityu???!!! :)) á, még mindig a Jimmy a kiràly...:))))))

Szűtté mamá? Szűjjé! 2014.10.09. 09:25:03

Túl sok zsírt, "mindent bele" ételeket.

Személyes tapasztalatom nincs, bár egyébként a cigány konyha szerintem eléggé összeért a "régi" magyar konyhával... szóval lehet, hogy mégis van.

Emellett gondolom egy spanyol cigánynak meg eleve más a cigány konyha. Én nem hiszem, hogy létezik egyetemes cigány konyha.

Tonté Barbara 2014.10.09. 09:29:26

@Rezsicsökkentő Hapcibenő: így van, ezt írom is a kakaspörköltnél :)

opati666 2014.10.09. 09:48:50

Nekem azt jelenti, amikor füvet kaszáltam (nagyüzemben, téeszcsében) egyszer odajött hozzám egy csoport nagykalapos, vödrökkel felszerelt cigányember és azt kérdezték, hogy láttam-e (és merre) ürgelyukakat. Elmondták, hogy milyen jó pörkölt készül majd belőle, meg meséltek még az ürgeszőr lajbiról is...

randomuser1 2014.10.09. 10:12:43

pont olyan, mint a magyar konyha, jórészt más néptől ellesett fogás a lehetőségekhez mérten elkészítve, összekombinálva...

élhetetlen 2014.10.09. 10:53:14

Biztosan nagyon jó lehet. Én csak annyit tudok róla, ami Bódi Margó bemutat a tv-ben. Krumpliglanca. Nálunk krumplikása néven futott. Szüleim szoktak rá sült hagyma-és kolbászkarikát rakni, én csak egy kanál tejföllel eszem. Margónál ez úgy nézett ki, hogy egy kanál krumpli, egy szelet sültoldalas, egy kanál krumpli, egy szelet sültoldalas… Zöldségleves. Ez nálam zöldségleves, amiben már egy tyúk is van, az már nem zöldségleves, de hát hogy néz ki egy zöldségleves hús nélkül, szerinte. Ha jól emlékszem, volt valami romatök, három féle hússal főzve. Nem cikizni akarom Margót, szeretem a főzőműsorait, de minden kaja, mintha szerényen a legolcsóbb összetevőről lenne elnevezve. Lehet, hogy ez a konyha jellemzője?

Anselmo 2014.10.09. 10:55:37

Jól néz ki az a háttér ott fent.
Nem tudtam, hogy létezik cigány konyha (gondolom, a cigánypecsenye nem az :D). Pont valamelyik kereskedelmi tévé főzőműsorában mondta ez egyik cigány vendég, hogy nincs ilyen. De azért kíváncsi vagyok a fejleményekre.

Mérnork 2014.10.09. 11:30:59

Nekem cigány katonatársam '89-ben a sün, meg a varjúpörköltet emlegette nagy lelkesedéssel.

Teljesítményfokozó sporttáplálkozás · http://teljesitmenyfokozosporttaplalkozas.blog.hu/ 2014.10.09. 12:03:59

@Mérnork: Szokatlan még a húsevő állatok, például róka elfogyasztása is. Ezzel Borsod-Abaúj-Zemplén megyében találkoztam.

egysmás 2014.10.09. 12:11:36

@Tonté Barbara: Ami a keze ügyébe kerül...

Ha kevésféle kerül a keze ügyébe, akkor kevésfélét használ, de jó sokat.

@Teljesítményfokozó sporttáplálkozás: te nem eszed meg a harcsát, süllőt, tonhalat, delfint, fókát?

Teljesítményfokozó sporttáplálkozás · http://teljesitmenyfokozosporttaplalkozas.blog.hu/ 2014.10.09. 12:15:11

@egysmás: Ha így, ebben a felsorolásban kérdezed akkor nem. Macskát, oroszlánt, medvét, hüllőket és kétéltűeket sem.

Mr. Közbiztonság Szilárd 2014.10.09. 12:16:06

@Teljesítményfokozó sporttáplálkozás:
Állítólag a kutya is húsevő, és Európán kívül mindenhol eszik.
A macskát csak ott, ahova nem az európai ember vitte be.
A medvét meg Európában is, pedig alapból szintén húsevő.

egysmás 2014.10.09. 12:24:13

@Teljesítményfokozó sporttáplálkozás: miért nem?

A harcsa, süllő kifejezetten finom, a tonhalat, ha nincs más meg lehet enni, fókát, delfint csak a haverom evett, szerinte feledhető.

Szerintem kár leragadni a marha-disznó-pulyka szentháromságnál, az egzotikusság pedig nem a birka meg a kecske (a kecske mellesleg _nagyon_ finom).

Ha az Isten nem akarná, hogy megegyük az állatokat, nem húsból teremtette volna őket.

Teljesítményfokozó sporttáplálkozás · http://teljesitmenyfokozosporttaplalkozas.blog.hu/ 2014.10.09. 12:27:17

@egysmás: Szerintem ez magánügy. Rovarokat is esznek a Föld nagyobb részén. Ez nem hozta meg a kedvem.
süti beállítások módosítása