Édesen sós élvezet: derelye

Posted on szeptember 19, 2014

Talán ez az egyetlen recept, amiről bárkinek meséltem eddig, nem ismerte. Mindenki evett már derelyét édesen, morzsával, esetleg sósat, pörccel és tejföllel, de az édes túróval töltött, sós tejföllel meglocsolt változatról eddig a környezetemben senki nem hallott. Pedig mérföldekre van a száraz, morzsás változattól, az édes és a sós pedig pont tökéletes arányban keveredik benne.  (Biztos vagyok abban, hogy mivel tényleg nagyon finom, ezt máshol is készítik így, ha valaki hallott erről a változatról, kérem, szóljon.)

Érdekes, de ahogy engem sem Anyukám tanított meg főzni, ő sem a sajátjától tanult, hanem apukám mamájától, vagyis Déditől. Ez a recept is tőle származik. Sajnos az eredetét nem ismerem, nem tudom, hogy autentikus cigány étel-e, vagy egy jól sikerült véletlen műve, csak annyit tudok, hogy ha Anyukám a kedvemben szeretne járni, akkor ezt készíti. 

DSCN0749.JPG

Az étel számos erénye mellett egy hátránya mindenképpen van: egyetlen dietetikus sem dicsérne meg érte. Pont ezért tartom fontosnak elmondani, hogy magam is ritkán készítem, de olyankor annál nagyobb örömet jelent nemcsak maga az étel, hanem a készítése és a másokkal való megosztása is.

Hozzávalók 4-6 adaghoz:
- 3 egész tojás
- 3 tojássárgája
- kb. 40 dkg liszt, illetve amennyit felvesz a tojás 
- 50 dkg teljes tejből készült túró
- 10 dkg házi vaníliás cukor (vanília kikapart magjait keverem össze cukorral, zárható üvegbe teszem, ami aljába a kikapart rudakat is beleteszem, mert egyrészt intenzívebb lesz az íze, másrészt jól mutat benne)
- 1 nagy doboz tejföl (nekem a 25%-os a kedvencem)
- néhány kanál olvasztott zsír 

DSCN0730.JPG

3 tojást összekeverek 3 evőkanál vízzel és lassan elkezdem hozzá adagolni a lisztet. Addig folytatom, amíg ruganyos, masszív tésztát nem kapok. Gyúrom néhány percen keresztül majd pihentetem fél órát. Elkészítem a tölteléket: a túrót, a cukorral és a három tojássárgájával összekeverem. A kész tésztát kinyújtom, az egyik felére kb. 5 centinként evőkanálnyi túróhalmokat teszek. A szabadon hagyott felét ráhajtom és a túróhalmok között úgy vágom fel, hogy nagyjából egyforma négyszögeket kapjak. A széleit villával lenyomkodom, hogy a töltelék ne tudjon kifolyni, forrásban lévő vízben addig főzöm, amíg feljön a tetejére.

Ha megfőtt leszűröm és lecsepegtetem. Egy sor tésztára kevés olvasztott zsírt locsolok majd megkenem enyhén sózott tejföllel és jöhet a következő sor, egészen addig, amíg el nem fogy a derelye.

Jó étvágyat!

Facebookon is ott vagyunk, kövessetek minket :)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://romanigastro.blog.hu/api/trackback/id/tr446710021

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása