A hangzatos elnevezés ellenére, a mai receptem egy klasszikus: a babérleveles, tejfölös csirkepaprikás.
A csirkepaprikás elkészítése nagy hagyományokra tekint vissza a magyar és a cigány konyhában is. Az első receptet már az 1830-as Czifray féle Magyar nemzeti szakácskönyv is említi, de találunk 1834-es étlapokat, melyen már szerepel. Sőt, született színdarab Csirkepaprikás címen Fényes Szabolcs tollából, és nem mellesleg a Star Trek egyik szereplőjének Benjamin Siskonak is a kedvenc étele.
Nem meglepő tehát, ha számtalan változat és recept felelhető, íme az enyém:
Hozzávalók ( a csirke méretétől függően 4-6 személy):
- 1 feldolgozott csirke, de ízlés szerint kiegészíthető combbal, májjal, stb.
- 6 ek zsír,
- 1 fej hagyma,
- 3 paprika,
- 1 erőspaprika,
- 1 kis pohár tejföl
- só
- bors
- pirospaprika
- babérlevél
Elkészítés:
A csirkét szépen megmosom, feldolgozom.
Mivel a recept nagyon kevés alapanyagot tartalmaz, így a csirke minősége kulcskérdés, erre szerintem érdemes kicsit nagyobb figyelmet fordítani.Én most egy elég szép és friss csirkéhez jutottam a piacon, öröm volt vele dolgozni.
Készítek egy hagyományos pörköltalapot: a hagymát apróra vágom, és ledinsztelem a zsíron. Én mindig picit tovább pirítom, mert szerintem az így kapott pörzsanyag az egyik titok. Hozzáadom a felvágott paprikát, és az erőspaprikát.
/A fellelhető receptek többségében raknak bele fokhagymát, és paradicsomot, én nem ajánlom ennél a receptnél. Ez természetesen ízlés kérdése, ennél a pontnál természetesen kiegészíthető a receptem./
A pörkölt alapon átforgatom a csirkét. Ha a hús már elvesztette a színét, pici vizet adok hozzá, majd sóval, borssal, pirospaprikával, és babérlevéllel ízesítem.
Végül a már majdnem kész ételhez simára kevert tejfölt adok, és kb. 10 perc alatt készre főzöm.
Nokedlivel, hasogatott tésztával, vagy bodaggal tálalom.
Jó étvágyat kívánok!
Bara