Nyár a spájzban I. lecsó, télire

Posted on szeptember 04, 2014

IMG_0729_1.JPG


A cigány konyha egyik alappillére a lecsó, így szinte magától értetődő volt, hogy a nagy nyári befőzést ezzel fogjuk elkezdeni.

A roma családok nagyon változatosan rakják el a lecsót, a mi családunkban is legalább három recept forog. Bejegyzésemben egy klasszikus receptet osztok meg, ami egyszerű, olcsó, és az eredmény garantáltan mosolyt fog csalni az arcunka a borongós téli napokon.

A szezonnak lassan vége, de még senkinek sem késő nekikezdeni. Irány a piac!!!

Hozzávalók

-  2 kg vöröshagyma
-   2 kg paradicsom
-   5 kg paprika (lecsó, kápia, erős)
-   1 kg zsír (igen, igen…)
-   
-   pirospaprika
-   nátrium-benzoát

IMG_0751_1.JPG

Elkészítés:

A munkát a befőttes üvegek előkészítésével kezdem. Én egy nagyobb fazékban kifőzöm a már megmosott üvegeket, de a mosogatógép megfelelő programja is jó és kényelmes megoldás.

A zöldségeket nagyon alaposan megmosom, majd előkészítem őket. Ennél a receptnél nem szükséges, de ha valaki szeretné, akkor nyugodtan meghámozhatja a paradicsomokat.

Ha végeztem, akkor lepirítom a hagymát és a paprikát a zsíron. A zsír mennyisége picit riasztó lehet, de számos oka van, hogy jó adag zsiradékot használunk a recepthez. Egyrészt nagy szerepe van a tartósításban, másrészt így kevesebb zsiradék kell majd azokhoz az ételekhez, amikhez ezt használom.

Ha a hagyma és a paprika kezd puhulni, hozzáadom a paradicsomot. Sózom, majd ízlés szerint jó minőségű pirospaprikát adok hozzá.

A lecsót „félig” főzöm, a paprikák ne essenek szét, megkockáztatom, még picit roppanósak is maradhatnak. ( Én így szeretem a lecsót alapvetően, nem szeretem, amikor pépesre van főzve, de ezzel sokan vitáznának.) Ennek az az oka, hogy a továbbiakban, amikor majd felhasználjuk a lecsót további hőkezelésnek lesz kitéve.

Ha készen vagyok, akkor az üvegekbe merem, és késhegynyi nátrium-benzoátot szórok minden üveg tetejére.

Lezárom, majd két napig száraz dunsztban hagyom kihűlni.

A tapasztalatok szerint decemberig áll el tökéletesen, így ezt mindenképpen vegyük figyelembe, amikor a mennyiséget tervezzük.

Az így elkészült lecsót ezerféleképpen felhasználhatjuk, készíthetünk tojásos lecsót reggelire, nagyon finom pörköltbe, és a sor végtelen…

Jó étvágyat!

Bara

Facebookon is ott vagyunk, kövessetek minket :)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://romanigastro.blog.hu/api/trackback/id/tr76668009

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása