A cigány konyha egyik alappillére a lecsó, így szinte magától értetődő volt, hogy a nagy nyári befőzést ezzel fogjuk elkezdeni.
A roma családok nagyon változatosan rakják el a lecsót, a mi családunkban is legalább három recept forog. Bejegyzésemben egy klasszikus receptet osztok meg, ami egyszerű, olcsó, és az eredmény garantáltan mosolyt fog csalni az arcunka a borongós téli napokon.
A szezonnak lassan vége, de még senkinek sem késő nekikezdeni. Irány a piac!!!
Hozzávalók
- 2 kg vöröshagyma
- 2 kg paradicsom
- 5 kg paprika (lecsó, kápia, erős)
- 1 kg zsír (igen, igen…)
- só
- pirospaprika
- nátrium-benzoát
Elkészítés:
A munkát a befőttes üvegek előkészítésével kezdem. Én egy nagyobb fazékban kifőzöm a már megmosott üvegeket, de a mosogatógép megfelelő programja is jó és kényelmes megoldás.
A zöldségeket nagyon alaposan megmosom, majd előkészítem őket. Ennél a receptnél nem szükséges, de ha valaki szeretné, akkor nyugodtan meghámozhatja a paradicsomokat.
Ha végeztem, akkor lepirítom a hagymát és a paprikát a zsíron. A zsír mennyisége picit riasztó lehet, de számos oka van, hogy jó adag zsiradékot használunk a recepthez. Egyrészt nagy szerepe van a tartósításban, másrészt így kevesebb zsiradék kell majd azokhoz az ételekhez, amikhez ezt használom.
Ha a hagyma és a paprika kezd puhulni, hozzáadom a paradicsomot. Sózom, majd ízlés szerint jó minőségű pirospaprikát adok hozzá.
A lecsót „félig” főzöm, a paprikák ne essenek szét, megkockáztatom, még picit roppanósak is maradhatnak. ( Én így szeretem a lecsót alapvetően, nem szeretem, amikor pépesre van főzve, de ezzel sokan vitáznának.) Ennek az az oka, hogy a továbbiakban, amikor majd felhasználjuk a lecsót további hőkezelésnek lesz kitéve.
Ha készen vagyok, akkor az üvegekbe merem, és késhegynyi nátrium-benzoátot szórok minden üveg tetejére.
Lezárom, majd két napig száraz dunsztban hagyom kihűlni.
A tapasztalatok szerint decemberig áll el tökéletesen, így ezt mindenképpen vegyük figyelembe, amikor a mennyiséget tervezzük.
Az így elkészült lecsót ezerféleképpen felhasználhatjuk, készíthetünk tojásos lecsót reggelire, nagyon finom pörköltbe, és a sor végtelen…
Jó étvágyat!
Bara
Facebookon is ott vagyunk, kövessetek minket :)