„Kokasperkelt”, avagy egy kakas megdicsőülése

Posted on augusztus 27, 2014

img_9942.jpgZsaniék örököltek egy gyönyörű szépen feldolgozott kakast Márk nagymamájától, így adott volt, hogy az első receptünk alapanyaga a romák körében nagyon népszerű kakas lesz. Mivel a roma ételek nyilvánvalóan nagy hasonlóságot mutatnak a paraszti-falusi konyhával, így a kakas illetve a kakaspörkölt is egy nagyon jellemző és kedvelt a cigány konyhaművészetben. Ezerféle ízesítéssel, elkészítési módon találkozhatunk vele, nagyon sokszor bográcsban, lecsósan készítik.

Receptünk másik fontos elemét, egy gyönyörűséges fehér cserépedényt pedig még a pápai bolhapiacon szereztem nagy alkudozások árán. (Végül igen jutányos áron;))

A főzés körülményeiről pedig csak annyit szeretnénk mondani, hogy az akkor 10 hónapos Janó nem igen értékelte, hogy mi ketten csak úgy sürgünk-forgunk nélküle, így végig a karomból kísérte az eseményeket. (most pedig jó roma fiúhoz illően épp itt ül az ölemben)

Hozzávalók ( a kakas méretétől függően 4-6 személy részére):

  • 1 feldolgozott kakas
  • 6 ek Zsír
  • 2 Hagyma
  • 2 Paradicsom
  • 3 Paprika
  • 1 Erőspaprika
  • Bors
  • Pirospaprika

Elkészítés:

A kakast szépen megmossuk, feldolgozzuk.  Nekünk szerencsénk volt, egy gyönyörű kakast kaptunk, nagyon szépen előkészítve. Mivel a recept nagyon kevés alapanyagot tartalmaz, így a kakas minőségén áll vagy bukik az étel sikere. A mi kakasunk nagyon fiatal, „zsenge” volt. Ennek egyik nagy előnye, hogy jelentősen rövidül az elkészítési idő, és nem lesz rágós. Hátránya viszont, hogy a kakasra jellemző markáns íz és állag eléggé volt jelen az edényben.

Ha ezekkel végeztünk, a hagymát, a paprikát, az erőspaprikát, és a paradicsomot megmossuk, felvágjuk, majd a cserépedénybe tesszük a kakassal együtt. A cserépedény használata különösen praktikus a kakasos receptek esetén, és jelentősen csökkenti az elkészítési időt, és nincs más dolgunk csak belepakolni a hozzávalókat. Imádom…

Ezek után már csak annyi van hátra, hogy egy evőkanál segítségével zsírt rakunk a cserépedénybe, majd ízlés szerint sózunk, borsozunk, pirospaprikázunk. Szükség esetén pici vizet öntünk rá. Előmelegített sütőben, 180 fokon másfél óráig sütöttük. Ez az idő természetesen változó a kakas korának megfelelően.

Hagyományosan túróscsúszával, hasogatott tésztával illetve kapros-juhtúrós derelyével tálaljuk, de egyszerű bodaggal is kitűnő. ( Ezekről kicsit később szólunk még.)

Jó étvágyat!

Bara

Facebookon is ott vagyunk, kövessetek minket :)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://romanigastro.blog.hu/api/trackback/id/tr946640453

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása