Egészségesen, másképp: A leggyorsabb fagyi recept, tej nélkül

Posted on június 07, 2016

Legújabb sorozatunkban reform élelmiszerekkel kísérleteztünk. Olyan recepteket mutatunk, melyek nemcsak egészségesek, hanem kifejezetten ízesek, egyszerűek és olcsók.

Az elmúlt időben olyan területeket kezdtünk el felfedezni, mint például a diéták vagy az ételintoleranciák. Sorozatunk első részében a tejről lesz szó. A magam részéről a tejtermékek az egyik legfontosabb elemei az étrendemnek. Tejet ugyan nagyon ritkán iszom, azonban a túrót, kefirt, joghurtot, sajtokat naponta akár többször is eszem. Többen vannak azonban a környezetemben, akiknek ezek helyettesítése problémát okoz.

Néhány hónappal ezelőtt, amikor a projekt ötlete felmerül bennünk, még nem tudtuk, hogy a húgom tejfehérje érzékeny. Ez az ételintolerancia teljesen más, mint a tejcukor, vagyis a laktóz. Míg a tejben lévő laktóz okozta problémákat egy laktáz nevű enzim hozzáadásával gond nélkül kiküszöbölhetjük a tejfehérjét csak kikerülni lehet, vagyis csak a teljes megvonás a megoldás. Ráadásul csalni sem lehet, már kis mennyiségben is tüneteket okoz.

Sokáig gondolkoztam azon, hogy melyik az az étel, ami a legnagyobb problémát jelentheti a diétában, míg végül rá kellett jönnöm, hogy a fagyi az.

Az alábbi recept nagy előnye a tejmentessége mellett, hogy pillanatok alatt elkészül.

fullsizerender.jpg

Semifreddo 3 variációban:

Hozzávalók:
- 5 tojás,
- 1 doboz kókusztejszín,
- 20 dkg cukor,
- 1 rúd vanília.
Az epreshez:
- 25 dkg eper,
- fél citrom leve és héja.

A kávés-manduláshoz:
- 0,5 dl erős espresso,
- jó minőségű mandulaaroma.

A tojás sárgáját és a fehérjét is kemény habbá verem. A fehérje felverése közben lassan hozzáadagolom a cukrot. A felhasználás előtt kókusztejszínt egy teljes napra hűtőbe teszem, majd fél órára mélyhűtőbe. Ezt is habbá verem a vanília kikapart magjával együtt, de óvatosan, mert nem lesz annyira masszív habja, mint a tejszínnek és könnyen túl lehet verni. A háromféle habot óvatosan összeforgatom és 3 részre osztom.

Az elsőt nem ízesítem, hagyom, hogy a vanília érvényesüljön.

A második ízesítése a következő: 20 dkg epret összeturmixolok, hozzáadom a citrom levét és héját. A maradék epret felkockázom, majd elkeverem a kókusztejszínhabos keverékkel.

A harmadikat kihűlt kávéval és egy teáskanál mandulaaromával ízesítem.

Óvatosan keverjük, vigyázzunk arra, hogy ne törjük össze a habot!

Jó étvágyat!

Zsani 

A projekt a Herba Ház támogatásával készült.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://romanigastro.blog.hu/api/trackback/id/tr588782092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása