Tárkonyos csirkeraguleves és rizsfelfújt

Posted on február 18, 2016

Sokszor beszéltünk már arról, hogy nálunk, romáknál nagy hangsúlyt kapnak az ünnepek, emellett a hétköznapok gyakran nagyon puritán módon zajlanak. Nevezhetjük nevén a gyereket: szegénység van. 2 főre főzünk 1000 forintból. Pazar receptek, a hónap végén is megfizethető költségekkel.

ragu_jo.JPG

Most már hivatalos. rákattantunk a leves- édesség kombinációra.  A mai menüben egy igazán ellenállhatatlan és laktató levest kínálunk egy igazán mennyei rizsfelfújttal. 

Sajnos sem levest, sem a rizsfelfujtat nem tudunk 2 személyre elkészíteni, így ezért arányosítanom kellett a költségeket. A maradék egy részét vacsorára kínálom, vagy másnap ebédre fogyasztjuk el.

Hozzávalók:

Leves (kb. 5 adag)

-2 ek. libazsír 50 Ft
- 30 dkg csirkemellfilé  477 Ft
- leveszöldség 400 Ft
- 10 dkg krumpli 30 Ft
- fűszerek (só, bors, tárkony) 50 Ft
- fél citrom 40 Ft
- tejszín 200 Ft

5 adag: 1247 Ft 2 adag=500 Ft

Rizsfelfújt

- 150 g rizs 45 Ft
- 100 g puha mazsola 100 Ft
- 1 nagy biocitrom héja 40 Ft
- 7,5 dl tej 134 Ft
- 30 g+diónyi vaj/margarin 70 Ft
- 50+30 g kristálycukor 200 Ft
- 2 ek. zsemlemorzsa 30 Ft
- 4 tojás 120 Ft
- só 10 Ft
- 2 tasak vaníliás cukor 80 Ft
- porcukor a szóráshoz

Kb. 5-6 adag= 829 Ft 2 adag= 332 Ft

Összesen: 832 Ft

A főzést a leves elkészítésével kezdem. A zöldségeket, a hagyma és a paprika kivételével, megpucolom, és igyekszem egyforma nagyságú darabokra vágni. A zöldségeket kedvünkre válogathatjuk össze, ha valami éppen nincs otthon, akkor azt nyugodtan elhagyhatjuk.

Pici libazsíron lepárolom a zöldségeket, majd ízesítem. Kb. 10 perc párolás után, hozzáadom a gondosan megtisztított és feldarabolt csirkemellet, és kb. 10-15 percig együtt párolom. Felöntöm hideg vízzel és a citrom levével a már puhuló zöldségeket.

Amikor már majdnem készen vagyok akkor hozzáadom a főzőtejszínemet. Ha nem szeretnék tejszínnel dolgozni, akkor tökéletesen megteszi egy könnyű habarás, amit hőkiegyenlítéses módszerrel adok a leveshez.

Míg a levest készítem, van pár percem, hogy neki lássak a felfújtnak. Én a Lajos Mari félét szeretem a legjobban, így most az ő receptjét készítjük el.

A tejet a vajjal és a cukorral és a citromhéjcsíkokkal felforralom. Beleteszem a rizst, amit lassú tűzön kb 25 perc alatt puhára főzök.

Előkészítem a tepsit, kivajazom és zsemlemorzsával hintem meg.

A megmosott tojásokat kettéválasztom, a tojásfehérjéket 1 csipet sóval kemény, majd a cukrot folyamatosan adagolva fényes-tömör habbá verem. A tojások sárgáját habosra kikeverem a vaníliás cukorral, azután a mazsolával együtt a rizshez adom. Hozzáreszelem a citrom maradék héját, majd óvatosan, több részletben beleforgatjuk a tojáshabot, végül a sütőtálba öntjük, tetejét elsimítjuk.

Mi baracklekvárral esszük legsűrűbben, de csokoládéval vagy szörppel is tálalhatom.

Trükk: Ha a fűszereket egy teatojásban teszem a levesbe, így elkerülhető az a kellemetlen élmény, hogy egész borsszemre harapunk.

Jó étvágyat!

 

Bara

Facebookon is ott vagyunk, kövessetek minket :) 

rizskoch.JPG

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://romanigastro.blog.hu/api/trackback/id/tr918392720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása