Lisztmentes csokitorta, a gyógyír az összetört szíveknek

Posted on április 29, 2015

Nincs még egy dolog, amit annyira nem kell magyarázni, mint a szerelem érzését. Mindenki ismeri, mióta világ a világ az egyik legfőbb mozgatórugója mindennek ez az érzés. De sajnos ahol szerelem van, ott időnként felüti a fejét a szerelmi bánat is, amit még a legszerencsésebbek sem kerülhetnek el. Ahol pedig szerelmi bánat van, ott mindig jól jön a segítség, érkezzen az akár barátok, sírás vagy csokitorta formájában. 

img_20150329_141028.jpg

A receptet még évekkel ezelőtt találtam Limaránál és apróbb változtatásokkal nagyon sokszor készítettem már. Örök adu ász baráti vacsorák befejezéséhez, szülinapokra, bátran ehetik gluténérzékenyek is, de amire igazán teremtetett ez a recept, az a gyógyítás. Semmi sem enyhíti jobban a fájdalmat, mint a tömény csokoládé, a selymes mascarpone és a gyümölcsök hármasa.  

Fontos tulajdonsága a tortának, hogy nem egy személyre szól. Kizárólag a legkedvesebb, legközelebbi barátainkkal fogyasztható és fejti ki hatását igazán.

img_20150329_141010.jpg

A torta fotózásakor egyébként úgy terveztük, hogy fogunk készíteni felszeletelt állapotban is képeket, azonban a szeletelés után sajnos abba a hibába estünk, hogy elkezdtük kóstolni az ételt, így a további képek készítéséről egyszerűen megfeledkeztünk.

Hozzávalók:
- 250 g magas kakaótartalmú csokoládé
- 120 g vaj
- 6 tojás
- 100 g barna cukor (itt tértem el az eredeti recepttől, ahol összesen 170 g cukorra van szükség, de szerintem így is kellőképpen édes)
- 150 g mascarpone
- 30 g porcukor
- 1 fél rúd vanília 

Vízgőz felett elkezdem olvasztani a csokit és a vajat. Ennél a folyamatnál arra figyeljünk, hogy az edény alja ne érintkezzen a forrásban lévő vízzel, mert ebben az esetben megéghet a csoki. Négy tojás fehérjét 30 g cukorral szép fényes habbá verek. 

Négy tojás sárgáját és két egész tojást 70 g cukorral habosra verek. A három részt összekeverem: a tojássárgájához először a vajas csokit adom, majd a végén óvatosan keverem hozzá a fehérjékből álló habot. 24 centis tortaformába teszem, amely aljába sütőpapírt teszek, az oldalát kivajazom. Alacsony hőmérsékleten (170 fok) 40 percig sütöm. Ne várjunk olyan állagú végeredményt, mint mondjuk egy bögrés tésztánál, kicsit krémes állagúnak kell maradnia, valahol félúton a piskóta és a brownie között.

Amíg sül a tészta, kikeverem a mascarponét a porcukorral és a vanília magjaival. (Itt jelentős egyszerűsítés történik: elhagyom a fehércsokit. Próbáltam azzal is, de én egyszerűen nem igénylem hozzá, ebben a kicsit letisztultabb, puritánabb formában nekem jobban ízlik.) Ha kihűlt a torta, megkenem a tetejét a mascarponéval és az idénynek megfelelő gyümölcsöket halmozok a tetejére. A kedvenc az eper és a meggy, így ha lehet időzítsük ezen szezonokra a szakításainkat.

Fotó: Bondár Csaba

Facebookon is ott vagyunk, kövessetek minket :)

Szerelmi bánat persze nincs közhelyesebbnél közhelyesebb zenék és filmek nélkül, íme az én kedvenceim:

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://romanigastro.blog.hu/api/trackback/id/tr257407308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása