Fotó: Baranyai Violetta
A bodag (más néven vakaró, vakarcs, punya, illetve cigány pizza) a cigány konyha egyik legismertebb étele.
Tökéletesen beilleszkedik a természeti és vándorló népek lepénykenyerei közé, mint például az indiai naan és chapati, a dél-amerikai tortilla, vagy, mint a török pita. Az ősi magyar konyhában is találunk ilyen lepénykenyeret kölesből, illetve a mai paraszti konyhában is megtaláljuk Jézus kenyere néven.
Pici kutatómunkával rengeteg féle bodag receptet találunk, egészen a szegényes eredeti bodagtól a tepertős bodagon át a Bódi Margó féle luxusbodagig.
Bodagot nagyon sok ételhez kínálhatunk, kiváló pörköltekhez, ragukhoz, töltött káposztához, de előfordul, hogy csak pici zsírral, pirospaprikával fogyasztjuk.
Íme a recept:
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt,
- 4-5 evőkanál libazsír,
- 1 ek szódabikarbóna vagy sütőpor,
- 1 ek só,
- 3 dl langyos víz.
A lisztet összeszitálom a szódabikarbónával. Hozzáadom a sót és a zsiradékot, majd annyi langyos vizet, hogy megfelelő állagú tésztát kapjunk.
Picit pihentetjük, majd lepényeket formálunk, megszórjuk liszttel. Én a ’ tepsi hátán’ sütőm, de platnin az igazi.
Jó étvágyat!
Bara