Borscs - egy leves nem csak a testnek

Posted on november 22, 2016

Ha a cigány konyhát nem pusztán hazai, hanem nemzetközi szinten szeretnénk megismerni, akkor olyan klasszikusokat is találunk, amelyeket az Oroszországból illetve volt Szovjet államok konyhájából (melyek egyébként új kedvenceim) már jól ismerhetünk.

A borscs az a leves, amely nemcsak a testet, hanem a lelket is táplálja. Maga az elkészítése annyira munkaigényes, hogy azok, akik a konyhában képesek elfelejteni a mindennapok bajait, terápiára lelnek ebben a receptben. Az igazi gyógyír pedig a végeredmény: a forró, gőzölgő és tartalmas leves. Ne tévesszen meg a színe, ízében a cékla kevésbé dominál, sokan ezzel az étellel indulnak el azon az úton, amelynek a végső állomásaként hetente fogunk céklát sütni/főzni. 

 agi_7625_2.jpg

Hozzávalók egy (legalább) 5 literes edényhez:

  • fél kg marhaszegy és fél kg marhacsont (készítettem már vegyesen sertéshússal is, akkor a sertésnek kicsit kevesebb idő kell),
  • 3 közepes cékla,
  • 2 db répa,
  • 1 közepes zeller,
  • 2 petrezselyemgyökér,
  • 2 fej hagyma,
  • 3 gerezd fokhagyma,
  • 3 közepes szem burgonya,
  • 1 ek. paradicsompüré,
  • 1 kis fej káposzta negyede,
  • 1 ek cukor
  • 3 db babérlevél,
  • fél citromleve/néhány csepp ecet,
  • só,
  • bors,
  • néhány ek. zsiradék,
  • A tálaláshoz: tejföl, friss kapor és petrezselyem.

A húsból és a csontból alaplevet készítek: felteszem főni, az első forrás után leöntöm a levét, majd az új főzővízben ismét felforralom. Ekkor takarékra állítom, sózóm és szemes borsot, babérlevelet, a fokhagymát és egy fej vöröshagymát adok hozzá. Lassú tűzöm addig főzöm, amíg a hús teljesen megpuhul. Ha kész, a húst félreteszem és felszeletelem.

agi_7650_2.jpg

A zöldségeket megtisztítom és kb. egyforma csíkokra vágom. A répát, gyökeret, zellert, hagymát és céklát meglocsolom a citrom levélvel és egy kevés zsiradékon megfuttatom. Ezt követően hozzáadom a cukrot és a paradicsompürét és fedő alatt közel készre párolom. A ress zöldségeket az alapléhez adom, hozzáadom a felszeletelt burgonyát és káposztát is, és kb. 20 perc alatt készre főzöm.  

Találásnál a főtt húst, tejfölt, friss kaprot és petrezselymet adok hozzá.

Jó étvágyat!

Szeretnél még több receptet? Vásárold meg a Romani Gastro - Üljünk egy asztalhoz című könyvünket! 

KÖVESS MINKET!
➡ INSTAGRAM: romanigastro
➡ BLOG: http://www.romanigastro.blog.hu
➡ FACEBOOK: http://facebook.com/romanigasto
➡ EMAIL: romanigastro@gmail.com
➡ TWITTER: @romanigastro

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://romanigastro.blog.hu/api/trackback/id/tr2311985610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.