Görcsleves

Posted on szeptember 13, 2016

A görcsleves, vagy csimbókos leves egy hagyományos paraszti találmány, a pásztorkultúra leleményességének egyik legszebb példája. Nevét a hagymás zsírral megkent sodort tésztáról kapta, aminek elkészítésére számos variációt találunk. Nem csoda, hogy a roma konyhában is kiemelt szerephez jut, és sokszor kerül a mi asztalunkra is. Olcsó, tartalmas, isteni finom, ráadásul a szabadban is elkészíthető. Jó szívvel ajánlom az előttünk álló őszi napokra!

gorcs.JPG

 

Hozzávalók:

Leves (kb. 4 nagyobb adag)

-2 ek. libazsír
- leveszöldség 
- 10 dkg krumpli
- 1 db paradicsom
- 1 db paprika
- só, bors, pirospaprika
- 2 tojás
- 20 dkg liszt
- 1 hagyma
- kolbász (ízlés szerint)
- petrezselyem
- zellerlevél

A tészta elkészítésével kezdem a leves elkészítését. Leszitálom a lisztet, adok hozzá egy kis sót, és összegyúrom a tojásokkal. Vékonyra nyújtom, majd pihentetem. Mialatt a tésztánk picit szárad, addig a zsírom lepirítom a finomra vágott hagymát. Az eredeti recept szerint kis pirospaprikát adunk hozzá, és készen vagyunk. Én viszont pici kolbász morzsalékot adok a hagymához,ami szépen megszínezi. ( Van aki a szalonnát használ, de nem ritka, hogy kis májat vágnak a hagymára.) Megvárom, hogy picit kihűljön, mielőtt a paprikát hozzáadom, hogy ne keseredjen meg.

A kinyújtott tésztát megkenem a hagymás keverékkel, majd körülbelül 10*5 cm kis téglalapokat vágunk a tésztából.Megsodorjuk, majd "görcsöt" kötünk a kis tészta csíkokból.

A zöldségeket, a hagyma és a paprika kivételével, megpucolom, és igyekszem egyforma nagyságú darabokra vágni. A zöldségeket kedvünkre válogathatjuk össze, ha valami éppen nincs otthon, akkor azt nyugodtan elhagyhatjuk.

Pici libazsíron lepárolom a zöldségeket, majd ízesítem. Megpárolom a zöldségeket, hozzáadom a petrezselymet, és az apróra vágott zellerlevelet, majd felöntöm hideg vízzel a már puhuló zöldségeket, és ha már forr a leves, akkor beleengedem a görcsöket, és kb. 10 perc alatt készre főzöm.

Jó étvágyat!

Bara

KÖVESS MINKET!
➡ INSTAGRAM: romanigastro
➡ BLOG: http://www.romanigastro.blog.hu
➡ FACEBOOK: http://facebook.com/romanigasto
➡ EMAIL: romanigastro@gmail.com
➡ TWITTER: @romanigastro

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://romanigastro.blog.hu/api/trackback/id/tr848850870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr. Trejo 2016.09.14. 09:51:49

A faceboook oldal címéből kimaradt egy "r" betű.

Egyébként nagyon guszta a leves.

nagypapi · http://kozosgomba.blogspot.hu/ 2016.09.14. 09:51:51

Szatmár-Beregben kötött leves a neve.

Sandor Akarki 2016.09.14. 09:51:52

Mért jó a szabadban főzni? Kell bele egy kis extra bogáfehérje?

Vén motoros 2016.09.14. 09:52:04

Azért ez már egy "felturbózott", erősen "úri" változat. Azért azt megnézném, hogy egy zömében cigány zsákfalu bármelyik vályogházában elő tudnák-e sorolni a 12 tételes "Hozzávalók" nyersanyagait. Csak azért nem fogadnék rá, hogy nem, mert úriember biztosra nem fogad. Amúgy finom lehet.

tantum verde 3 2016.09.14. 13:19:15

Nagyjából egy sima zöldségleves tésztával.

Borsodban és Hevesben, valamint Hajdú-Bihar és Szolnok(stb.) megye ezekkel határos (a Tiszával elválasztott) részein pl. szaggatják bele a tésztát, mint a nokedlit, csak nagyobb darabokban, és nagyhaluskaleves néven ismerik. Meg amikor szezonja van, zöldborsót is raknak bele. Többfelé is ettem, finom.
(Kolbászt sehol nem raktak bele, de biztos nem rontja el.)

jet set 2016.11.24. 15:33:57

Miért lényeges, hogy szabadban is elkészíthető? Nagyjából bármi elkészíthető szabadban is.

cselaxi 2016.11.24. 15:34:00

@Sandor Akarki: Mert "azt" a füstös ízt máshol sehol nem lehet előállítani. Azé'.

Phteven 2016.11.24. 15:34:04

@Sandor Akarki: Ön minden bizonnyal pesti lehet. Ott is a belváros környéke...

Phteven 2016.11.24. 15:34:09

Szerintem a hétvégén ilyet fogok főzni. Tetszik.

jet set 2016.11.24. 15:34:24

Miért lényeges, hogy szabadban is elkészíthető? Nagyjából bármi elkészíthető szabadban is.