Csicseriborsó curry

Posted on január 21, 2016

Sokszor beszéltünk már arról, hogy nálunk, romáknál nagy hangsúlyt kapnak az ünnepek, emellett a hétköznapok gyakran nagyon puritán módon zajlanak. Nevezhetjük nevén a gyereket: szegénység van. 2 főre főzünk 1000 forintból. Pazar receptek, hóvégi költségekkel.

Sok évvel ezelőtt készítettem először a receptet, azóta az egyik kedvenc ételem. Sajnos első alkalommal kifejezettem költségigényes, mert rengeteg fajta fűszer kell hozzá, viszont ezt szinte egyszer kell csak megvenni, ha minden megvan, fillérekből lehet összedobni az ételt, a fűszerek pedig nagyon sokáig kitartanak.

img_3898.JPG

Az alábbi adagból nekünk vacsorára is szokott maradni, tehát több, mint 2 adag.

Hozzávalók:
- 15 dkg csicseriborsó 200 Ft,
- 2 dkg friss reszelt gyömbér 30 Ft,
- 5 gerezd reszelt fokhagyma 30 Ft,
- 4 szegfűszeg*,
- 1 kávéskanál kardamom mag*,
- 1 csapott kávéskanál fahéj*,
- 500 g passzírozott paradicsom 170 Ft,
- 1 db csili*
- 1 dl tejszín 100 Ft,
- 1 evőkanál cukor 5 Ft,
- 1 teáskanál paprika*,
- 1 teáskanál görögszéna levél*
- 1 teáskanál garam masala*,
- 1 ek olívaolaj 40 Ft,
- 5 dkg vaj 130 Ft,
- 15 dkg barna rizs 90 Ft
- egy kis marék koriander (kimérve is beszerezhető pl. a Fővám téri piacon) 90 Ft,
- só*.

*A fűszerek egy adaghoz kb. 50 Ft.

Összesen: 935 Ft

A csicseriborsót egy éjszakán át áztatom, majd készre főzöm. Én ehhez kuktát használok, ebben az esetben 20 perc a főzési idő.

A reszelt gyömbért és fokhagymát megpirítom olajon és a vaj felén, hozzáadom a kardamom magot, a szegfűszeget és a fahéjat, majd néhány perc után a paradicsomot. Kb. 20 percig főzöm, majd átpaszírozom.

A maradék vajon megpirítom a csilit, hozzáadom a szószt, sót, tejszínt, cukrot, paprikát, görögszénát, garam masalát és a főtt csicseriborsót. Még néhány percig forralom. 

A barna rizshez háromszor annyi vizet adok és lassú tűzön megfőzöm. 

Jó étvágyat!

Zsani 

A kapcsolódó bejegyzéseket lásd itt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://romanigastro.blog.hu/api/trackback/id/tr568272212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.