Almás piték csatája - a klasszikus. Vagyis majdnem.

Posted on október 07, 2015

Ez a hét az almás pitéink csatájának hete. A sort tegnap nyitotta a francia fordított, sós karamellás, mától jönnek az anyukák pitéi, elsőként lássuk az egyik legegyszerűbb, klasszikus verziót. 

Hozzávalók egy 27 centis formához: 
- 25 dkg liszt,
- 12 dkg vaj vagy zsír,
- 1 tojás,
- kevés tej
- 15 dkg cukor,
- 2 kg alma, 
- 1 kk fahéj,
- fél citrom leve és héja.

almaspite2.JPG

A lisztet összedolgozom a hideg zsiradékkal, tojással, 5 dkg cukorral és annyi tejjel, hogy gyúrható tésztát kapjak. Nem kell túlságosan sima tésztát kapnunk, nem baj, ha kisebb vajdarabok maradnak benne. Hűtőben pihentetem amíg, az almát meghámozom és apró lyukú reszelőn lereszelem. A reszelt almát picit állni hagyom és alaposan kicsavarom. Fontos, hogy a kicsipegett lé nagy kincs, csak az kaphatja meg, aki meg is érdemli. :)

Az almát ezután fűszerezem: 10 dkg cukrot, fahéjat, a citrom levét és héját adok hozzá. 

A tésztát egyharmad-hétharmad arányban két részre osztom. A nagyobbikat a formával megegyező nagyságúra nyújtom, és miután kivajaztam, óvatosan beleigazgatom. Erre jöhet az alma, majd a maradék tésztából vékony hurkákat formálok, melyekből rácsokat készítek a tetejére.

Kb. 40 perc alatt 200 fokon készre sütöm.

Tipp1: tehetünk az alma közé néhány birsalmát, ha szeretjük.
Tipp2: Fahéj helyett/mellett kísérletezhetünk más fűszerekkel, pl. gyömbérrel, kardamommal stb...

Jó étvágyat!

Zsani

Facebookon is ott vagyunk, kövessetek minket :) 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://romanigastro.blog.hu/api/trackback/id/tr727895030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.