Enyém a pác, tied a lekvár

Posted on augusztus 04, 2015

img_2886.JPG                                 Fotó: Sörös Iván

Kevés olyan sokoldalú étel van, mint a paprikazselé vagy paprikalekvár. Tökéletes pörköltökhöz, a chilis változat az ázsiai ihletésű ételek tökéletes alapanyaga, a zselés változat pedig az egyik legkedvesebb húspácom alkotóeleme is. Lássuk, hogyan készül!
img_2808-kesz.JPG                                 Fotó: Sörös Iván

Hozzávalók:
-1 kg kápia és pritamin paprika vegyesen
- 3 db nagy piros húsú hegyes erős paprika
- 10-15 db chili (nekem otthon lila és piros chilim volt)
- 1 kg cukor
- 2 dl vörösborecet ecet
- 4 kiskanál só
- 2 l víz
- 3 tasak 3:1 zselésítő

A paprikákat kimagozom, nagyobb darabokra vágom, majd pépesítem. Nekem turmixom van, de késes betétű robotgéppel is dolgozhatunk.

Az így kapott tűzpiros masszához adom az ecetet illetve a cukrot, lefedem, majd 60 percig állni hagyom. Az óra letelte után hozzáadom vizet, és a zselésítőt, majd lassú tűzön 30 percig forralom.

Kiforralt, csírátlanított üvegekbe töltöm, majd fejre állítva dunsztolom.

Jó tanács: használjatok gumikesztyűt, tényleg…

Tipp 1: Ha a kápia paprikákat megsütitek, vagy grillezitek a pépesítés előtt nagyon szép füstös ízt kaptok, érdemes kipróbálni.

Tipp 2: Rengeteg paprika lekvár illetve zselé található a neten, melyek mind kiválóan működnek abban a pácban, amit most ajánlok nektek.

- 1 dl olívaolaj
- 2 ek. magos mustár
- 1 dl száraz fehérbor
- 2 ek. méz
- 3 ek. paprikalekvár
- só, bors

Próbáljátok ki! A végeredmény egy tökéletesen piros, kellemesen csípős hús lesz. Nem tudok olyan húst, amivel ne működne.

Jó étvágyat!

Bara

Facebookon is ott vagyunk, kövessetek minket :) 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://romanigastro.blog.hu/api/trackback/id/tr877646890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.