Grillszezon I. avagy a buffalo csirkeszárnyak

Posted on június 29, 2015

Nyakunkon a nyár és így a grillszezon is. A szabad tűzön készíthető ételek között különösen kedves számomra egy pofonegyszerű recept, a buffalo csirkeszárnyak grillen készült változata. Nagyon kevés - és nem is drága - alapanyag kell hozzá, nem igényel sok munkát és azok a barátaim is örömmel rágcsálják, akik nem esznek csontos, vagy zsírosabb húsokat. Nem mellesleg pedig sokkal kevesebb zsiradékot tartalmaz, mint a bő olajban sült változata.

img_9424.JPGFotó: Csenki Ágnes

Hozzávalók 4 személyre:
- 1 kg megtisztított csirkeszárny
- 5 dkg vaj
- 2 db chilipaprika (szárított is tökéletes)
- 1 kk pirosparika
- 1 tk tabasco szósz
- 1 ek napraforgó olaj

a kéksajtos mártogatóshoz:
- 2 dl tejföl
- fél gerezd fokhagyma
- 3 dkg kéksajt
- a csomag zellerszár

img_9453.JPGFotó: Csenki Ágnes

A csirkeszárnyakat kettévágom és 15 perc alatt előfőzőm Ez a lépés elhagyható ugyan, de nagyban meggyorsítja a sütést. A szárnyakat sózom és egy kanál zsiradékkal forgatom össze. Optimális esetben nyílt tűzön, ennek hiányában sütőben, rácson, 200 fokon addig sütöm, míg a bőre ropogós lesz. A vajat felolvasztom, hozzáadom a chilit, a pirospaprikát, a tabascot és szükség esetén sózom. Az átsült szárnyakat alaposan beleforgatom a vajas keverékbe, hogy mindenhol bevonja a szósz.

Mellé kéksajtos mártogatóst tálalok zellerszárral, ami tökéletesen ellensúlyozza a csirke csípősségét. A telfölbe belemorzsolom a kéksajtot, hozzáadom a zúzott fokhagymát és sózom. A zellerszárakat keresztben is és hosszában is felezem.

Jó étvágyat!

Zsani

Facebookon is ott vagyunk, kövessetek minket :) 

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://romanigastro.blog.hu/api/trackback/id/tr527582178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zerolime · http://nullacitromos.blog.hu 2015.06.30. 08:45:28

a kéksajtos cuccért külön köszönet :-)

tavolirokon2 2015.06.30. 08:45:31

Azert jo ilyet sutni ha a vendegeink nem esznek a csontos hust, mert tobb marad nekunk. Esetleg szalonnaba tekerhetjuk, ha csak a zsirosat nem eszik meg.

zsírvezér 2015.06.30. 08:45:35

"Optimális esetben nyílt tűzön, ennek hiányában sütőrácson"
A sütőrács alatt a sütőt kell érteni?

kaladida 2015.06.30. 08:45:39

A csirkeszárny a legdrágább csirkehús.
Több mint a fele csont, bőr, szárnyvég.
Annak, aki nem eszi a bőrt, még drágább...

budaizsani 2015.06.30. 08:48:35

@tavolirokon2: Az úgy szokott történni ilyenkor, hogy azok a csirkemell-fetisiszta vendégek, akikről tudod, úgysem eszik meg a szárnyat - és külön kajával készülsz nekik - esnek neki először. Annak, amiből direkt nem csináltál sokat, mert másnap már nem olyan.

budaizsani 2015.06.30. 08:49:04

@kaladida: Oké, ez trúság. De finomabb is, mint a mell...

kaladida 2015.07.01. 08:12:30

@budaizsani: Persze! Ez nem kérdés :).
Illetve nem ez volt a kérdés.
Én arra a félmondatra reagáltam, hogy "nem is drága" finomság.