Masina mesék I. A szomolyai babos tészta

Posted on április 15, 2015

A Roma Sajtóközpont Masina mesék projektjének keretein belül Szomolyán jártunk Mautner Zsófival. Vendéglátónk, Irénke mutatta meg ezt az egyszerű, de nagyszerű ételt, amely egyébként nem csak a helyi romák kedvence, de az olasz konyhában is előkelő helyen áll pasta fagioli néven.

Hozzávalók:

A tésztához:
- 300 gramm finomliszt,
- 3 tojás,
- só.

 A babhoz:
- 1 kanál zsír,
- 1 fej vöröshagyma finomra vágva,
- 1 evőkanál fűszerpaprika,
-  20 dkg puhára főtt tarkabab,
-  só, bors.

teszta_babrul.JPGA tésztához a lisztet egy magas falú keverőtálba teszem, a tojásokat ráütöm és sózom, majd elkezdem gyúrni, összeállítani. A tojás méretétől függ, hogy mennyi lisztet vesz fel.

A tésztát pihentetem, majd kisebb cipókat formázok, és elkezdem bőven lisztezett deszkán kinyújtani. A lapokat egy tiszta abroszon „szikkadni” hagyom, majd egy éles késsel metéltet készítek, és ismét száradni hagyom.

Miután a tésztával végeztem, felrakom a babot főzni. Mialatt a bab puhára fő, egy pici zsíron lepirítom a hagymát, és meghintem a pirospaprikával.

Mikor a bab már szépen megpuhult, a főzővizébe teszem a tésztát. Kb. 3-4 percig együtt főzöm, majd leszűröm a babot és tésztát. Végül összeforgatom a paprikás zsíros hagymával.

Jó étvágyat!

Fotó: Sörös Iván

Facebookon is ott vagyunk, kövessetek minket :)

 

 

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://romanigastro.blog.hu/api/trackback/id/tr307369758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tipbandi 2015.04.15. 20:16:30

Két különböző ételről beszéltek...

Tonté Barbara 2015.04.15. 20:18:27

@Tipbandi: Nem is azt mondtuk, hogy ugyanaz, csak azt, hogy a tészta babbal máshol is dívik :) :)

rainy_day_coffee 2015.04.16. 08:58:38

Nagyon szep, egyszeru etel. Kosz a receptet.

Tonté Barbara 2015.04.16. 10:59:49

@rainy_day_coffee: Szívesen, mi is nagyon szerettük készíteni! :)

Leslie Bear 2015.04.18. 19:29:23

Én ezt az ételt úgy ismerem, hogy zöldséges bablevesként indul (hagyma, bab, répa. fehérrépa, kevés zeller, kevés fokhagyma, szemes bors, só )ha a bab megpuhult akkor egy serpenyőben/lábosban vékony rántást készítek ebbe kerül a levesből bab, répa, fehér répa, amit fakanállal kissé megtörök. Erre kerül a kifőzött (ha lehet frissen gyúrt) lebbencs tészta. Összekeverés és kész.

HannaNagy 2016.02.08. 11:35:58

Ez jóval kevesebb, mint 500.-Ft/adag:)

agarik 2016.02.08. 11:36:21

1) Esélytelen hogy 4 órát töltsek egy adag étel elkészítésével. Vagy akármeddig tart is a tészta.

2) Az egy kanál zsír soknak tűnik a többi hozzávalóhoz.

3) 20 dkg bab 2 főre? Szórakozol?

4) Miért nem szerepelnek az árak a hozzávalóknál? Elvileg az lenne a lényeg...

budaizsani 2016.02.08. 11:42:52

@agarik: Kedves agarik! A fenti recept nem az 1000 forintos menük kampányunk keretében készült, ez egy régebbi recept, ami belekerült az aktuális projektünkhöz kapcsolódó ajánlóba. Ezért nincsenek árak, ezért nem két főre szól a recept. :)
Az 1000 forintos recepteket itt találod meg: romanigastro.blog.hu/tags/ezer_forintos_receptek
Ma estétől még 2 héten át 10 további recept jön :)

Az idő pedig... hát sajnos mondanám, hogy ne tedd, nem éri meg, vegyél nyugodtan bolti szélesmetéltet, de ez nem lenne igaz.