Hedonista böjt I. A spanyol fokhagymaleves

Posted on február 25, 2015

Benne vagyunk a böjti szezonban, nincs mese. Függetlenül az időszak vallási vonatkozásától, azt gondolom, hogy nagyon hasznos dologról van szó.

A karácsonyi és farsangi megterhelő időszak után valószínűleg senkinek nem árt egy kicsit puritánabb étrend, főleg, hogy ezt ilyen pazar ízekkel is túl lehet élni.

Az alábbi receptet akkor fedeztem fel, amikor tavaly Barcelonába készültem és igyekeztem feltérképezni a spanyol konyhát. A sopa de ajo még a mi rántott levesünknél is egyszerűbb, a rengeteg fokhagymától, a füstölt paprikától és olívaolajtól pedig igazi különlegesség a néhány hozzávalós ételek sorában.

img_2173.JPG

Hozzávalók 4 személyre:
- 6 gerezd fokhagyma
- 1 ek. füstölt paprika
- fél dl olívaolaj
- 4 tojás
- 4 szelet jó minőségű kenyér, kb. 2 ujjnyi vastagok
- 1,2 dl zöldség alaplé (ha nincs kéznél házi, javaslom a bio leveskockát)

img_2109.JPG

A fokhagymát vékony szeletekre vágom. Az olajban közben megpirítom a kenyerek mindkét oldalát, majd félreteszem. Ugyanebben az olajban enyhén pirultra sütöm a fokhagymát, végül hozzáadom a füstölt paprikát és néhány másodperccel később az alaplevet.

Buggyantott tojást készítek: így.

Tálaláskor egy-egy szelet kenyeret teszek a tányérokba, erre kerül a tojás, végül rámerem a füstös, fokhagymás levest.

Jó étvágyat!

Zsani

Facebookon is ott vagyunk, kövessetek minket :)

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://romanigastro.blog.hu/api/trackback/id/tr537203245

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2015.02.27. 17:26:03

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szentgyörgyhegyi 2015.02.28. 11:14:32

Engedje meg, hogy a tojás készítéséhez két megjegyzést fűzzek.
A vízbe tegyünk egy kevés sima ecetet, az segít.
Mielőtt a tojást a vízbe csúsztatjuk, keverjük meg a vízet egy kanállal, és az így létre jött "örvénylés" közepébe öntsük a tojást. A vizet nem szabad megsózni.
A buggyantott tojás valóban nem olyan egyszerű mint az ember hinné.