Nem vagyok egy édesszájú típus, de az én életemben is vannak időszakok, amikor a egyedül a következő dolgok nyújthatnak vigaszt: a cukor, a csokoládé és a Nutella. Ez utóbbi természetesen az esetek döntő többségében kanállal, viszont akadnak olyan kivételek, mint az alábbi.
Karácsony előtt botlottam bele a következő receptbe, amin szinte semmit sem változtattam,és ha kritikát kellene megfogalmazni, az egyetlen,hogy a minimum mennyiség a megadottak duplája.
Hozzávalók (az eredeti, szerintem túl kis adaghoz):
- 8 fagyiskanál Nutella
- 20 dkg liszt
- 2 tk. kukoricakeményítő
- fél tk. szódabikarbona
- fél tk. só
- 17 dkg vaj
- 20 dkg barnacukor (az eredetiben 17 dkg barnacukor+ fele ennyi kristálycukor)
- 1 nagy tojás
- 1 nagy tojás sárgája
- fél rúd vanília kikapart magja (az eredetiben kivonat)
- 5 dkg kakaópor
- 1 tábla fehércsoki felaprítva (az eredetiben nem fehér szerepel, de én ezt jobban szeretem)
- nagy szemű tengeri só
A Nutellát szilikon alátéten vagy sütőpapíron lefagyasztom. Összesen 8 gombócot kell kapnom.
A lisztet összekeverem a keményítővel, szódabikarbónával és sóval, félreteszem.
Egy másik tálban felhabosítom a vajat, közben hozzákeverem a cukrot. Néhány perc után, ha kivilágosodott mehet a tojás és tojás sárgája, miután ezt is homogénre kevertem mehet bele sorban a kakaópor, a lisztes keverék és a fehércsoki (hagyok egy kicsit a tetejére), de liszttel már óvatosan, nem szabad túlkeverni.
A kész tésztát 16 részre osztom, minden egyes keksz 2 adag tésztából és egy adag fagyasztott Nutellából fog állni, úgy, hogy a tészta teljesen befedje a tölteléket. Fontos, hogy kis csomagok szét fognak terülni, így hagyjunk nekik helyet a sütőpapíron. A nyers kekszek tetejét szórjuk meg nagyszemű tengeri sóval és a maradék csokival.
180 fokon 11 percig sütöttem (az eredeti szerint 11-14, de a 11 bőven elég volt). Ne ijedjünk meg, ha nagyon puha marad a sütés végére, teljesen ki kell hűlnie ahhoz, hogy ki tudjuk szedni.
Jó étvágyat!
Zsani