Töltött káposzta, a klasszikus recept

Posted on december 17, 2014

img_2770-kici.jpg

Fotó: Baranyai Violetta

A töltött káposzta a cigány konyha egyik szimbóluma, egyben a magyar konyha egyik jellegzetes téli étele, ami nem hiányozhat egyetlen karácsonyi asztalról sem.

Rengeteg változata ismert, hiszen az egyik legősibb receptünk. Az első magyar írásos receptet az 1695-ben kiadott Tótfalusi-szakácskönyvben találjuk. Nem csoda tehát, hogy sok féle-fajta recepttel találkozhatunk. A szabolcsi klasszikustól a nyári kapros fajtáig minden évszaknak meg van a maga töltött káposztája. Mi is szívesen próbálkozunk ezekkel a receptekkel, ezúttal azonban a családom klasszikus receptjét osztom meg Veletek!

Hozzávalók:
-1 kisebb fej savanyú káposzta (kb.15 nagy levél)
-1,5 kg apró káposzta (aki kevésbé szereti, tehet bele kevesebbet)
-1 kg darált hús
-30 dkg rizs
-füstölt hús (ez lehet oldalas, füstölt libaszárny, stb.) ízlés szerint
-1 nagyobb fej hagyma
-1 üveg lecsó vagy paprika, paradicsom
-só, bors, pirospaprika

Az előkészítéssel kell kezdeni: átmossuk az apró káposztát, lecsepegtetjük.

Ezután összeállítjuk a tölteléket: lepirítom a hagymát (1 kiló húshoz 1 fej), majd hozzáadom a darált húst és a rizst (1 kiló húshoz 1 bögre). Ízlés szerint fokhagymát, sót, borsot, és piros paprikát. Jó alaposan eldolgozom, hogy egy viszonylag egynemű masszát kapjak. Én nem szoktam tojást adni a töltelékhez, de ha gombócokat is szeretnénk, akkor mindenképpen adjunk hozzá, hogy ne főjön szét.

A káposztaleveleket megmosom, és kivágom az erét. Ha túl nagyok a levelek, vagy kisebb töltelékeket szeretnék, akkor vágom a leveleket. 

Betöltöm a káposztalevelekbe a húst, és félrerakom.

Veszek egy nagy lábast, és pici zsírt vagy olajat öntök bele. Rárakom az apró káposzta 1/3-ad részét, a lecsót, majd a füstölt húst (ez lehet kolbász, tarja, oldalas, stb.) majd a betöltött káposztát, és így rétegezem tovább.

Ha készen vagyok, akkor felöntöm vízzel, és lassú tűzön készre főzöm. Ha túl levesesnek találom a főzés végén vékonyan berántom.

Bodaggal vagy kaláccsal tálalom.

Kellemes ünnepi készülődést, és jó étvágyat!

Bara

Facebookon is ott vagyunk, kövessetek minket :)

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://romanigastro.blog.hu/api/trackback/id/tr196989277

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyárfás 2014.12.18. 11:00:00

A savanyú káposztáig olvastam:) LOL...

fátum 2014.12.18. 12:43:53

Ezt a cigány konyhás kitételt még sehol sem hallottam.

spinat 2014.12.18. 12:44:58

@Gyárfás: pedig van olyan is, de az nem az igazi. De Debrecenben láttam már tepsiben sütve (vagy hogy) is. Apám a Dunántúloról meg ráadásul úgy ismerte, hogy nem is a káposztába bele töltik, az csak úgy úszik mellette a paradicsomszószban. Én maradnék naqgyanyám és anyám nyírségi változatánál. Amibe meg tojás kell (erröl volt már a blog.hu-n vérre menö vita), az nem töltöttkáposzta.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.12.18. 17:31:40

Szépen megírt cikk ez, nincs semmi baj a recepttel, bármit mondanak mások. Én még adnék hozzá cupákos húst is, pl dagadót, valamint a fazék aljára meggyágakat, hogy ne süljön oda, de mint ti is mondjátok, minden ház más szokás. A tojás okvetlenül kell, ha van haraszt nélkül is gombóc.
Köszi a receptet, megjegyeztem!

Tonté Barbara 2014.12.18. 17:51:39

@Andrass9: meggyág??? mindig tanul az ember, köszi a tippet!!!

BGy · http://babosi.blog.hu 2014.12.18. 18:22:13

Szabolcsi vagyok, itt is élek. Az ország minden táján ettem már töltött káposztát, de az itteni verhetetlen. Szatmárban kukoricakásával készítik, az is nagyon jó. Nekem is újdonság, hogy a pörkölthöz hasonlóan ez is a cigány konyha része. Minden nap tanulok valami újat. :-)

Tonté Barbara 2014.12.18. 18:26:01

@BGy: A szabolcsi recept tényleg a legjobb, tervben van, hogy lesz róla bejegyzés, de az vendégbejegyzés lesz :)

Tonté Barbara 2014.12.18. 18:27:24

Felhívnám a kedves kommentelők figyelmét a szabályzatunkra!
romanigastro.blog.hu/2014/08/30/page_szabalyzat

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.12.18. 20:46:06

@Tonté Barbara: Ha érdekel, az első feljegyzett receptem, amikor még csak kezdtem főzni :)
blogkocsma.blog.hu/2012/05/19/az_elso_toltottkaposztam

Tonté Barbara 2014.12.18. 20:56:25

@Andrass9: Nagyon nagyon jó! Kicsit komplikált, de nagyon dögös ;) Köszönöm a receptet!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.12.20. 19:01:59

@Tonté Barbara: Nagyon szívesen. Én meg megtanultam tőled, hogy lecsót is érdemes beletenni egy keveset.