Bodag, a cigánykenyér

Posted on december 01, 2014

IMG_2574-kicsi.jpg

Fotó: Baranyai Violetta

A bodag (más néven vakaró, vakarcs, punya, illetve cigány pizza) a cigány konyha egyik legismertebb étele.

Tökéletesen beilleszkedik a természeti és vándorló népek lepénykenyerei közé, mint például az indiai naan és chapati, a dél-amerikai tortilla, vagy, mint a török pita. Az ősi magyar konyhában is találunk ilyen lepénykenyeret kölesből, illetve a mai paraszti konyhában is megtaláljuk Jézus kenyere néven.

Pici kutatómunkával rengeteg féle bodag receptet találunk, egészen a szegényes eredeti bodagtól a tepertős bodagon át a Bódi Margó féle luxusbodagig.

Bodagot nagyon sok ételhez kínálhatunk, kiváló pörköltekhez, ragukhoz, töltött káposztához, de előfordul, hogy csak pici zsírral, pirospaprikával fogyasztjuk.

Íme a recept:

Hozzávalók:
- 50 dkg liszt,
- 4-5 evőkanál libazsír,
- 1 ek szódabikarbóna vagy sütőpor,
- 1 ek só,
- 3 dl langyos víz.

A lisztet összeszitálom a szódabikarbónával. Hozzáadom a sót és a zsiradékot, majd annyi langyos vizet, hogy megfelelő állagú tésztát kapjunk.

Picit pihentetjük, majd lepényeket formálunk, megszórjuk liszttel.  Én a ’ tepsi hátán’ sütőm, de platnin az igazi.

Jó étvágyat!

Bara

Facebookon is ott vagyunk, kövessetek minket :)

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://romanigastro.blog.hu/api/trackback/id/tr866944699

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Yarner · http://androlib.blog.hu 2015.01.28. 17:16:56

Bocs, de mi a "megfelelő állagú"? Inkább lapos gombóc legyen, vagy önteni lehessen? Nem ismerem a bodagot, nem tudom hogy kellene kinéznie, viszont saját sütésű kenyeret eszünk, és ez ideális recept lenne, ha éppen kifogyott és kéne. (A leggyorsabb recepttel is 3-4 óra egy új kenyér)

Szóval a lényeg: kb. mylen vastag lepények legyenek?

Köszi!

Tonté Barbara 2015.01.29. 13:05:50

@Yarner: Kedves Yarner! semmiképpen nem önthető állag, hanem szépen egybeálló, de puha tészta a megfelelő! Én a hétvégén készítek, és teszek fel videót, ahol megmutatom az állagot. Egyebekben, ha követed az arányokat, akkor minden ok lesz.
Köszönöm a kérdést! Bara

Yarner · http://androlib.blog.hu 2015.01.29. 13:25:24

@Tonté Barbara: Köszi! Várom a videót! (Nálunk egészségi okokból csak teljes kiőrlésű liszt használható, úgy valószínűleg kicsit mások a viszonyok, de mindenképpen kipróbálom!)

Tonté Barbara 2015.01.29. 13:26:23

@Yarner: Akkor teljes kiörlésűvel mutatom meg ;)

ekat 2016.02.08. 11:36:07

Izé... a nemszeretem (bármilyen) zsírt nem lehet pótolni más zsiradékkal, vagy akkor a lényege veszne el? :)

lactoveGAYATRI 2016.10.20. 10:17:42

T'avesz baxtale Zsani és Bara! Mentve az elkészítendők közé!