Márton-napi huncutságok II. Libaleves libamájgombóccal

Posted on november 11, 2014

Ez a hét Márton-nap jegyében telik, nincs menekvés. Nem mintha volna okunk menekülni, imádjuk a libahúst.

Tegnap libacombot sütöttünk gyönyörű lila zöldségekkel, ma pedig - a sorrendet felborítva -  a hozzáillő húsleves kerül az asztalra, gyógyszerként a léleknek.  

Hiába a rutin, minden alkalommal, amikor húslevest főzök meglepődve jövök el a piacról: jó húslevesnél nagyon sokszor a húsra sokkal kevesebbet költünk, mint a zöldségre. Persze nincs ebben semmi meglepő: az olcsó, csontos húsok - mint a farhát, nyak - adják a legjobb alapot a gyöngyöző, aranysárga levesekhez.

Igyekeztem azért kicsit feldobni a témát, és a legütősebb levesbetétnek a libamájból készült gombóc ígérkezett. Nem kell megijedni, nem a sok ezer forintos hízott libamájból készítettem, hanem a csirkemájnál csak kicsivel drágább, párszáz forintos kilónkénti árával tökéletesen pénztárcabarát pecsenye libamájat használtam. 

Hozzávalók egy 5 literes fazékhoz:
(nem kell megijedni a mennyiségtől, ha már órákon keresztül főzzük, érdemes nagyobb mennyiséget készíteni. Ha esetleg nem fogy el, a levét fagyasszuk le, és bármikor elővehetjük a mesés, házi alaplevet)
- 1 kg libanyak
- 2 nagyobb répa
- 1 csokor gyökér, petrezselyemzölddel együtt
- 1 fej vöröhagyma
- 1 nagy zeller
- 1 fej fokhagyma
- 1 közepes szem krumpli (anyukám mindig tett a húslevesbe, én imádom, mert gyerekkori élmény, de kihagyható)
- 1 paprika (elhagyható)
- só
- egész bors

A májgombóchoz:
- 2 pecsenye libamáj
- 1 zsemle
- 2 ek. liszt
- 1 tojás
- 1 kis fej vöröshagyma
-  petrezselyem
- 1 ek. zsiradék

P1080547.JPG

Előkészítjük a húst: megmossuk és tetszőleges méretűre daraboljuk: hagyhatjuk egészben is, de én 8-10 centis darabokra vágtam. Hideg vízben, nagyon lassú tűzön feltesszük főni sóval és borssal. Éppen csak gyöngyöznie szabad a levesnek, közben a tetején keletkező habot folyamatosan szedem. 

Közben előkészítjük a zöldségeket: mind meghámozzuk, a répát ízlés szerint karikára vagy hasábokra vágjuk, a zellert kockázzuk, a hagymát egészben hagyjuk, a közepénél bevágjuk, a gyökeret egészben hagytam, így aki azt nem szereti könnyen ki tudja kerülni. A krumplit kockázom. A fokhagymát nem hámozom, csak megmosom és keresztben kettévágom, a petrezselymet is megmosom. A krumpli kivételével 1,5 óra után hozzáteszem őket, ez előbbit csak a vége előtt fél órával. 

Amíg a leves fő, elkészítem a májgombócot: az apróra vágott vöröshagymát üvegesre párolom a zsiradékon, a legvégén hozzáadom a petrezselymet. Megtisztítom és pürésítem a májat, a zsemlét vízbe áztatom. Összekeverem a kinyomkodott zsemlét, a májat és a pirított hagymát. Sózom és borsozom. Ha az állaga túl lágy (nem formázható) akkor zsemlemorzsát teszek bele. Külön edényben vizet forralok és az evőkanállal megformázott gombócokat megfőzöm. Fontos, hogy ezt nem akkor szedem ki, amikor feljöttek a víz felszínére, mert olyankor még nyers a közepe: várok még 2-3 percet.  

P1080527.JPG

Jó étvágyat!

Zsani

 Facebookon is ott vagyunk, kövessetek minket :)

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://romanigastro.blog.hu/api/trackback/id/tr736883247

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása