A „pehelykönnyű” túróspite rejtélye

Posted on október 28, 2014

turo2014.jpg

Az őszi nagytakarítás közben egy recept hullott ki a szakácskönyveim közül. Fogalmam sincs, hogy ki és mikor írta le, ami nagyon furcsa, mert ezekre a dolgokra külön memóriám van.

recept.jpg

Az esetet természetesen égi jelnek vettem, és gyorsan el is készítettem a hétvégén nálunk vendégeskedő Neráéknak.

Íme a recept, amit majdnem egy az egyben osztok meg.

Hozzávalók:

a tésztához:

turoalap 2014.jpg

  • 4 tojás sárgája
  • 15 dkg vaj
  • 5 dkg élesztő
  • 30 dkg liszt 

a töltelékhez:

turokrem 2014.jpg

  • 50 dkg túró
  • 25 dkg cukor
  • vanília,vagy vaníliás cukor
  • 1 kezeletlen citrom reszelt héja
  • a tojások felvert habja
  • 1 ek. liszt
  • ízlés szerint pici dió, mazsola, vagy más aszalt gyümölcs

A tojás sárgákat habosra keverem a szobahőmérsékletű vajjal. Hozzáadom a langyos tejben megfutatott élesztőt, majd rászitálom a lisztet. Miután alaposan kidolgoztam a tésztát két részre osztom.

Az eredeti recept szerint a túrót át kell törni, de én szeretem egy picit darabosabban, így nem törtem simára. A túrót a cukorral, a vaníliával, és a citromhéjjal simára keverem, majd nagy óvatos és levegős mozdulatokkal hozzákeverem a tojáshabot és a pici lisztet.

A tészta egyik felével kibélelem a tepsit, majd hozzáadom a tölteléket, majd a tészta másik felével lefedem a pitét. Készíthetünk csinos rácsokat, mint a nemrég bemutatott tökös piténknél, vagy befedhetjük teljesen. Ebben az esetben villával szurkáljuk meg, és kenjük be egy pici tojással.

Pihentetés után tűpróbáig sütöm.

A végeredmény egy pehelykönnyű és tökéletes pite, amit melegen tálalok hideg gyümölcsszósszal.

Jó étvágyat!

Facebookon is ott vagyunk, kövessetek minket :)

Bara

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://romanigastro.blog.hu/api/trackback/id/tr146833535

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

balfaszokkal sáncoló 2014.10.29. 04:15:02

Mi az hogy "pihentetés" után"? Meddig kell sütés előtt pihentetni?

Tonté Barbara 2014.10.29. 04:18:44

@balfaszokkal sáncoló: Kb. 60 percet pihentettem. Mivel ez egy kelt tészta, így ez elengedhetetlen.