Pulled pork, a legdurvább húsos szendvics

Posted on október 02, 2014

Ha van valami, amit a hamburgernél is jobban szeretek az a pulled pork. Egyszerű, mindenki számára hozzáférhető és olcsó alapanyagok, és habár elsőre időigényesnek tűnik a recept, viszont a sütő szinte mindent megcsinál helyettünk. Fűszerezzük be a húst, dobjuk be egy éjszakára a sütőbe, reggel vegyük ki, villával bontsuk szálaira a húst és forgassuk vissza a saját levébe és törölgessük a könnyeinket a boldogságtólIMG_1154.JPG

Hozzávalók:
- egy kb. 2 kg-os darab sertéslapocka, egyben
- 2 fej vöröshagyma
- 5 gerezd fokhagyma
- fél liter alaplé (akár kockából is)
- 1 ek. pirospaprika
- 1 ek. barnacukor
- 1 ek. só
- fél ek. kömény
- fél ek. fahéj

A sót, cukrot, paprikát, köményt és fahéjat összekeverem. A cukortól és a fahéjtól nem kell megijedni, nem lehet egyiket sem kiérezni a hús ízén, viszont nagyon jól illenek az összképbe. Az előkészített húst bedörzsölöm a fűszerkeverékkel és tepsiben, lefedve kb. 100-110 fokon lefedve sütöm 7 órán át. Én először próbáltam ki a jénai tálban sütést, és a jól záródó teteje miatt kifejezetten alkalmas erre a célra, de egy bármilyen magasfalú tespi megfelel néhány réteg alufóliával lezárva. Ha bízunk annyira a sütőnkben, hogy magára hagyjuk éjszakára, ezt akár akkor is megtehetjük, bónuszként reggel a friss sült hús illatára ébredhetünk.

IMG_1048.JPG

Ha a sütéssel megvagyunk, hagyjuk picit hűlni a húst és két villával szedjük szálaira. Az tepsi alján maradt levet botmixerrel pürésítsük. Szósz állagúnak kell lennie, így ha kicsit hígabb maradt (ez attól függ főleg, hogy mennyire szorosan tudtuk lezárni tepsit) egy lábasban forraljuk addig, amíg be nem sűrűsödik. Végül a szálaira szedett húst forgassuk össze a szósszal. A szószt kiegészíthetjük esetleg BBQ szósszal, vagy akár – ahogy én is tettem – paradicsomlekvárral.

Zsömlében, káposztasalátával, bármilyen zöldséggel tálalhatjuk, a variációk száma végtelen. Tehetünk mellé akár sült krumplit, salátát vagy sült zöldségeket.

Jó étvágyat!

Zsani   

Facebookon is ott vagyunk, kövessetek minket :)

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://romanigastro.blog.hu/api/trackback/id/tr336749593

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Joe911 2014.10.02. 15:50:04

Kedves Zsani !

"a sütő leges-legalacsonyabb fokozatán"

Nekem 50 fok a legkisebb fokozat, az elég lesz hozzá ?

Horgász Utazás 2014.10.02. 16:40:40

Igen ez jó kérdés. Elektromos sütőnél 50 fokot is be lehet állítani de az szerintem kevés lenne. Mennyi a pontos sütési hőfok?
Köszi Gábor

oszt jónapot 2014.10.02. 16:57:25

@Horgász Utazás: 110. De a pulled porkot nem így kell csinálni.

FOGYJVELEM 2014.10.02. 16:58:05

Mivel màsik recept szerint 140 fokon 4-5 óra a sütési idő,gondolom itt a hosszabb idő miatt elèg a 120 fok kb.

Horgász Utazás 2014.10.02. 18:06:09

Oszt jó napot: Köszönöm. Hogy néz ki az igazi pulled pork recept?

budaizsani 2014.10.02. 18:27:41

Kösz a visszajelzést, nálam 100-110 fok közötti a legalacsonyabb hőmérséklet. Ha valaki tud ennél kevesebbet érdemes alacsonyabb hővel (~80 C) dolgozni és elnyújtani a sütés idejét 10-12 óráig. Amúgy elsőre érdemes néha ránézni: ha már villával szét lehet bontani, de még nem képződött rajra kéreg, akkor jó.

vitalis06 2014.10.02. 18:34:22

én 70 fokon szoktam csinálni, egy éjszaka elég rá, ha a húst nem nagyobb olyan 2 kilós daraboknál. (ez igaz szárnyasra és marhára is)

budaizsani 2014.10.02. 18:46:45

Teljesen biztosat azért nem lehet mondani, mert az sem mindegy, hogy mennyire zárjuk le az edényt. A fenti paraméterek csak egy alternatíva.

vitalis06 2014.10.02. 18:53:03

@budaizsani: igazad van, akkor módosítom amit írtam:
- előmelegített, jól záródó öntöttvas edény
- 70 fok kb 8-9 órán át
- cca 2 kilós húsdarabok (legalábbis nem nagyobb

oszt jónapot 2014.10.02. 18:56:18

@Horgász Utazás: nyarspolgar-bbq.blog.hu/2014/06/18/cafatos_vaddiszno_pulled_wild_boarv#.VC2C1BYw_FA

Kb. így. Lehet rajta módosítgatni, de nem láttam olyan receptet, ami nem azt írta, hogy félidőig vizesedény fölött rácson, utána lefedve. Az almaecet + almalé keverék is elég meghatározó közös elem a fellelhető receptekben.
Nem az ittenit akarom fikázni, de érdemes vele kicsit többet foglalkozni, megéri.

vitalis06 2014.10.02. 19:06:30

@oszt jónapot: ebben nincs igazad, az eredeti (angol, amerikai) receptek mind zárt edényben történő, a legtöbb folyadék nélküli, saját lében való párolásról szólnak. Mint változat megtalálható a hideg füst is, ami szintén alacsony hőmérsékletű füstölés. a fűszerezése nagyon különböző, míg pl az USA-ban elsősorban délen édeskésre fűszerezik a húst, addig az angol változat inkább zöldfűszeres fűszerezésű

budaizsani 2014.10.02. 19:15:15

Faszénen minden finomabb, ez tény. Na jó, a mákos guba annyira nem. Ez viszont direkt egy teljesen minimalista verzió, amit lehet variálni, ld. füstölt paprika vagy egyéb fűszerek. A kardamomos paradicsomlekvár hozzáadása sem túl ortodox változat, viszont zseniálisan működik. Lehet arról vitatkozni, hogy l a legjobb, de ne felejtsük el, hogy ez nem egy szuflé recept, ahol megvannak fix szabályok.

Phteven 2014.10.02. 20:25:47

Nulla fokozaton nekem tud 20-22 fokot is a sütő. (elektromos) Ilyen hőfokon meddig kell sütni? :o)

budaizsani 2014.10.02. 20:50:53

@Phteven: dobd be 2-3 hétre és szólj, milyen lett :-D

oszt jónapot 2014.10.03. 07:45:38

@vitalis06: Ezzel ne vitatkozom, én csak az amerikai recepteket tanulmányoztam.