Kölesropogós, az ízes egészség

Posted on szeptember 24, 2014

kölesropogó-kész1.jpg

Az emberek többségének a kölesről végtelen hosszú tisztítókúrák, kibírhatatlan diéták, és egy ízetlen massza jut eszébe.  Ezzel én sem voltam másképpen, amíg nem találtam meg az alábbi receptet a Csemer - féle cigány szakácskönyvben[1], és picit utána olvastam a kölesnek.

Azóta persze rájöttem, hogy ez a hatalmas előítélet teljesen indokolatlan. A köles alapvetően egy jellegtelen alapanyag, aminek az élvezeti értéke „csupán” technika és fűszerek kérdése.

A recept nem csak egészséges, de különböző fűszerekkel rendkívül jól variálható.

A kölesről bővebben itt

Hozzávalók:
- 1 csésze köles
zsiradék
- 2,5 dl forró víz
- 1 közepes sárgarépa
- 2 tojás
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- morzsa

kölesropogós-alapa22.jpg

Elkészítés:

A kölest megmosom, és egy pici zsiradékon lepirítom, míg diós illatot nem kapok. A zsiradék lehet étolaj, olíva olaj, de nagyon jó karaktert ad például a liba vagy kacsazsír is.

Hozzáadom a forró vizet, és ízlés szerint sót, majd kb. 20 percig főzöm lassú tűzön.

Ha már kihűlt a köles, hozzákeverem a lereszelt répát, tojást, és fokhagymát. Ha éppen szezonja van érdemes a répát sütőtökkel helyettesíteni, de érdekes és finom eredményt kaphatunk zellerrel vagy édesburgonyával is. Bátran kísérletezzünk különböző zöldfűszerekkel, pl: petrezselyemmel, rozmaringgal, vagy kakukkfűvel.

Az így kapott masszából pici lángosokat formálok, ezeket morzsába, lisztbe, esetleg szezámmagba is megforgatom.

A pici lángosokat bő olajban ropogósra sütöm. Mivel könnyen szétesik, így óvatosan, lapáttal forgatom.

A receptből is kitűnik, hogy a lehetőségek tárháza végtelen, nagyon könnyen igazítható a főételhez. Nálunk például a rozmaringos változat kacsasülttel, illetve a szezámmagos verzió friss tavaszi salátával a nyerő.

Jó étvágyat!

Bara

 Facebookon is ott vagyunk, kövessetek minket :)

[1]Csemer-Korpádi-Patyi: A legfinomabb cigány ételek Fantastico Moda 2002

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://romanigastro.blog.hu/api/trackback/id/tr186726475

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lactoveGAYATRI 2016.10.20. 10:17:44

Mmmmm! Elképzeltem lecsóba tunkolva...