El kell ismernünk, hogy a hagyományos roma konyha nem a sütikről, édességekről híres. Ennek ellenére, az desszertek iránti imádatunktól vezérelve, a blogon időről időre fel-fel fog bukkanni néhány jó recept.
A répatortára egy nagyon egyszerű asszociáció során esett a választásunk: húsvét-nyuszi-répa.:)
Rengeteg receptet néztünk át, és végül is egy atombiztos klasszikus Nigella velencei répatortáját gondoltuk át.
A végeredmény pedig a húsvéti asztal legnagyobb kedvence lett..
Hozzávalók (23 cm tortaformához):
- 2-3 szál sárgarépa
- 75 g aszalt gyümölcs (esetünkben mazsola)
- fél dl narancs
- 150g barnacukor
- 125 ml étolaj
- 1 vanília rúd kikaparva
- 3 tojás
- 250 g darált dió és mandula
- mézessüti fűszerkeverék ízlés szerint
- 1 citrom és 1 narancs lereszelt héja és leve
Elkészítés:
A sárgarépát lereszeljük, és leitatjuk a nedvességet róla.
A keverőtálban a cukrot habosra keverjük az olajjal..
Hozzátesszük a kikapart vaníliát, a tojásokat és keverjük tovább. Mikor már szép habos, szórjuk bele a darált mandulát és diót, és a mézessüti fűszerkeveréket. Majd mehet bele a sárgarépa, a mazsola vagy az egyéb aszalt gyümölcs és végül a citrom és a narancs héja és leszűrt leve.
Az egészet összedolgozzuk, de nem kell túlzásokba esni.
A tésztát a kiolajozott, és sütőpapírral kibélelt formába öntöm.
Előmelegített sütőben kb. 40-45 percig sütőm.
Marcipán díszekkel, és mascarpone krémmel tálalom.
Receptről még:
Bara