Gyorséttermi replikáink: gyömbéres csokis keksz

Posted on március 16, 2017

A tavalyi évben kedvenc bloggereink ételeit koppintottuk, idén azonban kedvenc gyorséttermeink legnépszerűbb fogásait készítjük el. A cél az, hogy ezeket a fogásokat egészségesebb de a megtévesztésig hasonló ízzel kínáljuk.

A jó péksüteményeknek sajnos nem tudok ellenállni, így amikor a munkahelyem közelébe költözött az egyik legnépszerűbb hazai pékség, azonnal törzsvendég lettem. Sok más süti mellett az egyik kedvencem a csokoládés gyömbéres keksz. Az én verzióm azonnal jóval puhább, és a receptben megadott cukrot kiváltottam megfelelő mennyiségű nyírfacukorral. A recept még így sem diétás, de cserébe könnyen elkészíthető, egy jól zárható üvegben jól eláll (úgy hallottam), és nem mellesleg nagyon finom.

img_0679_1.JPG

Hozzávalók:

- 150 g liszt
- 60 gr sütőpor
- 80 gr kakaópor
-200 g barna cukor vagy ennek megfelelő nyírfacukor
-1 citrom reszelt héja
- fél tk őrölt gyömbér
- 60 gr hideg vaj
- 2 db tojás ( közepes méret)

+ porcukor a hempergetéshez ( ez sajnos nem kiváltható)

img_0681.JPG

A lisztet átszitálom a sütőporral, majd hozzáadom a kakaóport és a cukrot.Belereszelem a citrom héját, majd a gyömbér, a vaj és a tojások is a száraz hozzávalókhoz kerülnek.

Mikor összeállt a tészta, frissentartó fóliába csomagolom, és 2 órára a hűtőbe teszem.

Ha letelt az idő, akkor a tésztából diónyi nagyságú golyókat formálok, meghempergettem őket porcukorban, majd sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem a golyókat (Nem szükséges formázni őket, a sütőben majd felveszik az alakjukat), egymástól kellő távolságnyira, mert nőni fognak sütés közben.

180 fokon 15 percig sütjük, majd a tepsin kicsit hűlni hagyjuk.

Jó étvágyat! Bara

Szeretnél még több receptet? Vásárold meg a Romani Gastro - Üljünk egy asztalhoz című könyvünket! 

KÖVESS MINKET!
➡ INSTAGRAM: romanigastro
➡ BLOG: http://www.romanigastro.blog.hu
➡ FACEBOOK: https://www.facebook.com/romanigastro/?ref=settings
➡ EMAIL: romanigastro@gmail.com
➡ TWITTER: @romanigastro

Szólj hozzá!

Last minute farsang

Posted on március 02, 2017

A farsangnak már vége, de aki tartja a böjtöt, ma még ehet egy igazán bőségeset, lévén ma torkos csütörtök van. És ha elmaradt a szezon alatt a szalagos fánk, ezzel az 5 perces csörögefánkkal pótolhat. Lusta, de imádnivaló megoldás.

Hozzávalók: 
- fél kg liszt
- kb. 30 dkg tejföl,
- 4 tojás sárgája,
- 5 dkg olvasztott vaj,
- egy csipet só,
- fél csomag sütőpor,
- 1 ek. cukor,
- olaj a sütéshez,
- porcukor, lekvár a tálaláshoz.

img_5159.JPG

A liszthez hozzákeverek egy kanál cukrot, a sütőport, sót az olvasztott vajat és annyi tejfölt, hogy kissé lány, de formázható tésztát kapjak. Vékony, kb. 3-5 milliméternyi lapokat nyújtok, amelyekből rombuszokat vágok. Egyenként bevágom a közepüket és az egyik sarkukat átfordítom a lyukon. Forró olajban kisütöm, ha kihűlt porcukorral és házi lekvárral télalom. (A képen somból készült lekvár látható.)

Jó étvágyat! Zsani

Szeretnél még több receptet? Vásárold meg a Romani Gastro - Üljünk egy asztalhoz című könyvünket! 

KÖVESS MINKET!
➡ INSTAGRAM: romanigastro
➡ BLOG: http://www.romanigastro.blog.hu
➡ FACEBOOK: https://www.facebook.com/romanigastro/?ref=settings
➡ EMAIL: romanigastro@gmail.com
➡ TWITTER: @romanigastro

Szólj hozzá!

Részeges alma chutney

Posted on február 23, 2017

 A blog indulása óta fontosnak tartjuk felhívni a figyelmet arra, hogy a nélkülözött alapanyagokból is megéri válogatni. A cigány konyha autentikus alapanyagai között megtaláljuk a csontos húsokat, a belsőségeket, és egy sor olyan élelmiszert, amihez olcsóbban hozzá lehet jutni a szükség idején. A ritkábban használt alapanyagok azonban nem csak akkor kerülhetnek elő, amikor csóróság van. Amellett hogy ezek az alapanyagok megfizethetőek, változatosabbá és izgalmasabbá tehetik az általunk fogyasztott ételeket. A változatosság mellett azonban sosem titkoltuk, hogy azért is fontosak számunkra ezek az élelmiszerek, mert a fenntarthatóság szempontból sem mindegy, hogy mi kerül a tányérra.

Pont ezek miatt fogadtunk örömmel, hogy lehetőséget kaptunk tesztelni néhány olyan terméket, melyek a Tesco új, teszt jellegű kezdeményezésének részei és fő céljuk az élelmiszerpazarlás csökkentése. A „Perfectly Imperfect” kínálatban olyan zöldségek és gyümölcsök kaptak helyet, melyeket az átlagos fogyasztó egészen egyszerűen nem tart túl szexinek. A legtöbben kevésbé szívesen emelnek le a pocokról olyan zöldségeket, amelyek girbegurbák, kisebbek az átlagnál, vagy minimális esztétikai hibával rendelkeznek. Annak ellenére, hogy ezektől a zöldségektől és gyümölcsöktől kevesebbet várunk, ugyanazt a minőséget hozzák, sőt saját tapasztalat alapján nem ritka, hogy ezek a kis nyamvadtnak tűnők finomabbak, mint a tökéletesnek tűnő társaik. Jelenleg 12 üzletben elérhetők a tökéletesen tökéletlen szerethető almák, répák és krumplik, ráadásul olcsóbbak is.

Az indiai ételek mindig is közel álltak a szívemhez. A csátnikat különösen szívesen készítem. Ezek a csípős-savanykás lekvárok kitűnőek sültekhez, érett sajtokhoz, gazdag szendvicsekhez. Elkészítésük kis gondosságot és odafigyelést igényel, de cserébe hosszan eláll, és különleges íz élményt ígér.

 

img_0634.JPG

Hozzávalók:
-1,5 kg póréhagyma
-0,7 kg savanykás alma (nettó súly - pucolás után)
-10 dkg aranymazsola
-1-2 db chili paprika – opcionális
-mustár és koriandermag
-szegfűbors
-1 hüvelykujjnyi reszelt gyömbér
-1 ek őrölt bors
-15 dkg barnacukor - vagy ennek megfelelő édesítő
-2 ek só
-3 dl alma cider (vagy 1,5 dl almaecet)
-lime vagy citrom leve
-1 dl olaj

img_0588.JPG

 

Kis olajon kipattogtatom a koriander és mustármagot.

A hagymát laskára vágom, és üvegesre pirítom. Hozzáadom a sót, borsot, majd a felkockázott almát. Összekeverem, felöntöm a ciderrel, édesítem, és fűszerezem, végül a mazsolát adom hozzá.

Felforralom, és sűrűn kevergetem. Célszerű egy vastagabb edényt használni, hogy semmiképp ne kapjon oda.

Egy óra alatt alacsony lángon lekvár állagúra főzöm. Csírátlanított csatos üvegbe teszem, azt mondják, hogy egy hétig is eláll….

Szeretnél még több receptet? Vásárold meg a Romani Gastro - Üljünk egy asztalhoz című könyvünket! 

Jó étvágyat! Bara

Szeretnél még több receptet? Vásárold meg a Romani Gastro - Üljünk egy asztalhoz című könyvünket! 

KÖVESS MINKET!
➡ INSTAGRAM: romanigastro
➡ BLOG: http://www.romanigastro.blog.hu
➡ FACEBOOK: https://www.facebook.com/romanigastro/?ref=settings
➡ EMAIL: romanigastro@gmail.com
➡ TWITTER: @romanigastro

 

Szólj hozzá!

Szénhidrát, szerelmem...

Posted on február 14, 2017

A blog indulása óta fontosnak tartjuk felhívni a figyelmet arra, hogy a nélkülözött alapanyagokból is megéri válogatni. A cigány konyha autentikus alapanyagai között megtaláljuk csontos húsokat, a belsőségeket, és egy sor olyan élelmiszert, amihez olcsóbban hozzá lehet jutni a szükség idején. A ritkábban használt alapanyagok azonban nem csak akkor kerülhetnek elő amikor csóróság van. Amellett hogy ezek az alapanyagok megfizethetőek, változatosabbá és izgalmasabbá tehetik az általunk fogyasztott ételeket. A változatosság mellett azonban sosem titkoltunk, hogy azért is fontosak számunkra ezek az élelmiszerek, mert a fenntarthatóság szempontból sem mindegy, hogy mi kerül a tányérra.

Pont ezek miatt fogadtunk örömmel, hogy lehetőséget kaptunk tesztelni néhány olyan terméket, melyek a Tesco új, teszt jellegű kezdeményezésének részei és fő céljuk az élelmiszerpazarlás csökkentése. A „Perfectly Imperfect” kínálatban olyan zöldségek és gyümölcsök kaptak helyet, melyeket az átlagos fogyasztó egészen egyszerűen nem tart túl szexinek. A legtöbben kevésbé szívesen emelnek le a pocokról olyan zöldségeket, amelyek girbegurbák, kisebbek az átlagnál, vagy minimális esztétikai hibával rendelkeznek. Annak ellenére, hogy ezektől a zöldségektől és gyümölcsöktől kevesebbet várunk, ugyanazt a minőséget hozzák, sőt saját tapasztalat alapján nem ritka, hogy ezek a kis nyamvadtnak tűnők finomabbak, mint a tökéletesnek tűnő társaik. Jelenleg 12 üzletben elérhetők a tökéletesen tökéletlen szerethető almák, répák és krumplik, amelyek magyar termékek, ráadásul olcsóbbak is.

Valentin nap lévén arra gondoltam, hogy követve a burgonya példáját, a répa sem egy klasszikus sós verzióban fog elkészülni, hanem egy izgalmas, répatortát idéző, zabpelyhes muffin formájában kerül az asztalra. A fűszerek miatt sokkal kevesebb cukor kell bele, és bátran lehet kísérletezni a különféle lisztekkel. Nem elhanyagolható szempont, hogy valami elképesztő illat lengi be a konyhát sütés közben. Megéri erre hazaérni. :)

img_5239.JPG

Hozzávalók két tepsinyi, azaz kb. 24 darabhoz:
- 25 dkg finomliszt,
- 10 dkg zabpehely,
- 10 dkg barna cukor,
- 25 dkg sárgarépa,
- 2 tojás,
- 10 dkg dió,
- 10 dkg vaj,
- 450 g kefir, 
- 1 kk őrölt fahéj,
- 1 kk őrölt kardamom, 
- 1 tk mandula kivonat,
- 1 csomag sütőpor, 
- 1 csipet só.

img_4985.JPG

A répát lereszelem – ami egyébként az átlagos bolti/piaci felhozatalnál frissebb és zsengébb volt, mindössze néhány törött vagy nem teljesen egyenes darabot találtam benne - vajat felolvasztom és az összes alapanyagot tésztává keverem ki. Nem szükséges túldolgozni, éppen csak addig dolgozok rajta, amíg homogén masszává áll össze.

A kész keveréket papírral kibélelt muffin formába töltöm és 180 fokon, 35-40 perc alatt készre sütöm. 

Jó étvágyat!

Zsani

Szeretnél még több receptet? Vásárold meg a Romani Gastro - Üljünk egy asztalhoz című könyvünket! 

Tipp: szezon elején felesleges hámozni a zsenge répát. Egy erősebb kefével elég átsúrolni, ezzel is csökkenthető a veszteség mennyisége.

KÖVESS MINKET!
➡ INSTAGRAM: romanigastro
➡ BLOG: http://www.romanigastro.blog.hu
➡ FACEBOOK: https://www.facebook.com/romanigastro/?ref=settings
➡ EMAIL: romanigastro@gmail.com
➡ TWITTER: @romanigastro

 

Szólj hozzá!

Életem legjobb szilvás gombóca

Posted on február 09, 2017

A blog indulása óta fontosnak tartjuk felhívni a figyelmet arra, hogy a nélkülözött alapanyagokból is megéri válogatni. A cigány konyha autentikus alapanyagai között megtaláljuk csontos húsokat, a belsőségeket, és egy sor olyan élelmiszert, amihez olcsóbban hozzá lehet jutni a szükség idején. A ritkábban használt alapanyagok azonban nem csak akkor kerülhetnek elő amikor csóróság van. Amellett hogy ezek az alapanyagok megfizethetőek, változatosabbá és izgalmasabbá tehetik az általunk fogyasztott ételeket. A változatosság mellett azonban sosem titkoltunk, hogy azért is fontosak számunkra ezek az élelmiszerek, mert a fenntarthatóság szempontból sem mindegy, hogy mi kerül a tányérra.

Pont ezek miatt fogadtunk örömmel, hogy lehetőséget kaptunk tesztelni néhány olyan terméket, melyek a Tesco új, teszt jellegű kezdeményezésének részei és fő céljuk az élelmiszerpazarlás csökkentése. A „Perfectly Imperfect” kínálatban olyan zöldségek és gyümölcsök kaptak helyet, melyeket az átlagos fogyasztó egészen egyszerűen nem tart túl szexinek. A legtöbben kevésbé szívesen emelnek le a pocokról olyan zöldségeket, amelyek girbegurbák, kisebbek az átlagnál, vagy minimális esztétikai hibával rendelkeznek. Annak ellenére, hogy ezektől a zöldségektől és gyümölcsöktől kevesebbet várunk, ugyanazt a minőséget hozzák, sőt saját tapasztalat alapján nem ritka, hogy ezek a kis nyamvadtnak tűnők finomabbak, mint a tökéletesnek tűnő társaik. Jelenleg 12 üzletben elérhetők a tökéletesen tökéletlen szerethető almák, répák és krumplik, amelyek magyar termékek, ráadásul olcsóbbak is.

Az első recept esetében a burgonyát használtam fel. Arra gondoltam, hogy túl evidens lenne, mondjuk rakott krumplit készíteni. A hűtőmben amúgy is pont akadt egy üveg cukormentes, sűrű szilvalekvár, így szilvás gombóc készült belőle. Azt pedig, hogy mákba lesz forgatva, a legkevésbé sem előre megfontolt szándékkal követtem el, aznap reggel, bevásárlás közben döbbentem rá, hogy én nem is szeretem a cukrozott prézlit, a mákot viszont annál inkább. Kóstoláskor kiderült, hogy tényleg jó ötlet volt, nagyságrendekkel finomabb a morzsába forgatott verziónál. Legközelebb a barackos verzió jön dióval.

img_5074.JPG

Hozzávalók:
- 1,5 kg burgonya,
- 60 dkg finomliszt,
- egy csipet só,
- házi szilvalekvár (esetleg som vagy csipkebogyó, de használhatunk fagyasztott szilvát, szezonban pedig frisset),
- 25 dkg darált mák,
- 15 dkg porcukor.

A burgonyát enyhén sós vízben puhára főzöm és krumplinyomóval pépesre töröm. A felhasznált krumpli egyébként a legkevésbé sem okozott csalódást, azon kívül, hogy nem egyforma nagyságúakat csomagoltak össze és néhol egy-egy apróbb esztétikai hibával rendelkeznek semmi nem volt tapasztalható, viszont aki valaha látott veteményes kertet, az tudja, hogy a krumpli igazából ilyen.

img_4997.JPG

Hozzáadom a lisztet, egy nagy csipet sót és lány tésztává dolgozom össze.

Alaposan belisztezett deszkán fél centi vastagságúra nyújtom és kb. 5*5 cm darabokra vágom. Ezek közepébe egy-egy teáskanál lekvár kerül, majd gombócokat formázok belőle, amit forró, sós vízben addig főzök, amíg azok feljönnek a víz tetejére. Ha kész, és a gombócok kicsit kihűltek összeforgatom a porcukorral elkevert mákkal.

img_5081.JPG

Tipp: ha a burgonyát héjával együtt főzzük, nemcsak időt spórolunk, hanem a hámozás során kevesebb veszteség keletkezik. 

Jó étvágyat!

Zsani

Szeretnél még több receptet? Vásárold meg a Romani Gastro - Üljünk egy asztalhoz című könyvünket! 

KÖVESS MINKET!
➡ INSTAGRAM: romanigastro
➡ BLOG: http://www.romanigastro.blog.hu
➡ FACEBOOK: https://www.facebook.com/romanigastro/?ref=settings
➡ EMAIL: romanigastro@gmail.com
➡ TWITTER: @romanigastro

 

2 komment

Vöröslencsés lecsó sült oldalassal

Posted on február 02, 2017

Ma reggel felkeltem, kinéztem az ablakon, és felkészítettem az uramat, hogy végeztem a főzéssel. Kiégtem, nem csak az a baj, hogy nincs recept ötletem, de főzni sem tudok, egy semmi vagyok, egy szakmai nulla, egy amőba, egy kókler. Ezen szavak kimondása alatt természetesen téptem a pizsamámat, és ömlött a könnyem a sós kávémba. A negyedórás dráma után összeszedtem magam, és körbenéztem a konyhámban. Találtam lencsét, egy kis oldalast, meg egy üveg lecsót.

A tápláló és egészséges vöröslencsés lecsót ezúttal egy kellemesen fűszeres és nehéz oldalas egészít ki. Kell ennél több egy fagyos februári napon?

img_5138.JPG

Hozzávalók:

az oldalashoz

- 1 kg oldalas
- 1 vöröshagyma
- 1 lilahagyma
- 1 fokhagyma
- 2 paprika (tv és erős)
- 1 paradicsom
- só
- bors
- babérlevél
- libazsír

a lecsóhoz

- 2 fej vöröshagyma
- 4-5 db paprika
- 2 nagy paradicsom
- 15 dkg vöröslencse
- 1 ek. pirospaprika
- só, bors
- zsiradék

Az oldalast megmosom, majd egy hőálló tálba vagy tepsibe rakom a hagymával, fokhagymával, paradicsommal és paprikával. Sózom, borsozom, majd babérlevelet adok hozzá

Meglocsolom libazsírral vagy olajjal, és pici vizet öntök alá.

Lefóliázom, és előmelegített sütőben kb. 30 percig sütöm, majd leveszem a fóliát és 15 percig tovább sütöm.

Amíg az oldalas elkészül, addig a vöröslencsét 5 percig előfőzöm.  A zöldségeket megtisztítom és felaprítom. A zsiradékon, lassú tűzön felteszem párolódni a paprikát és a hagymát. Míg puhul sózom, borsozom és pirospaprikát teszek rá. Amint elkezd üvegessé válni, hozzáadom a paradicsomot és végül a vöröslencsét, és addig főzöm, amúgy meg nem puhul minden. 

Jó étvágyat!

Bara

Szeretnél még több receptet? Vásárold meg a Romani Gastro - Üljünk egy asztalhoz című könyvünket! 

KÖVESS MINKET!
➡ INSTAGRAM: romanigastro
➡ BLOG: http://www.romanigastro.blog.hu
➡ FACEBOOK: http://facebook.com/romanigasto
➡ EMAIL: romanigastro@gmail.com
➡ TWITTER: @romanigastro

 

Szólj hozzá!

Tejfölös, kolbászos krumplileves - másképp

Posted on január 27, 2017

Ha  tél, akkor a forró levesek minden mennyiségben jöhetnek, ezek közül is a leggyorsabb opció ilyenkor az, ha összedobunk egy egyszerű krémlevest. Annyiféle variáció létezik, hogy ebben igazán kiélhetjük a kreativitásunkat. Nálam viszonylag gyakran készül szuper egyszerű fokhagymakrémleves, de az elmúlt hetek menüjén szerepelt például az almás csicsóka, a citrusos, gyömbéres édesburgonya, és íme az egyik kedvenc, a tejfölös burgonyakrém, ami kétféle feltéttel: kolbász chipsszel vagy aszalt paradicsommal került az asztalra. 

img_4311.jpeg

Hozzávalók:
- egy fej vöröshagyma, 
- 2 gerezd fokhagyma,
- 1 ek zsiradék,
- 70 dkg burgonya,
- 2 dl tejföl,
- 2 liter alaplé,
- 2 babérlevél,
- 5 dkg füstölt kolbász,
- 5 dkg olajban eltett aszalt paradicsom,
- 2 szál újhagyma,
- só, bors.

A vöröshagymát megfuttatom egy kevés zsiradékon, ha üveges, hozzáadom a vékonyra szeletelt fokhagymát. Hozzáadom a meghámozott, felkockázott burgonyát és felöntöm az alaplével. Beleteszek még 2 babérlevelet, borsozom és addig főzöm, amíg megpuhul a burgonya. Ekkor botmixerrel pürésítem az egész keveréket, a tejfölt pedig csomómentesre kikeverem egy merőkanálnyi forró levessel, majd hozzáadom a leveshez. Kóstolás után sózom, ha szükséges. 

A kolbászt éles késsel hajszálvékony szeletekre vágom és serpenyőben ropogósra sütöm, a paradicsomot és az újhagymát szeletelem.Ízlés szerint ezekkel a feltétekkel tálalom. 

Jó étvágyat!

Szeretnél még több receptet? Vásárold meg a Romani Gastro - Üljünk egy asztalhoz című könyvünket! 

KÖVESS MINKET!
➡ INSTAGRAM: romanigastro
➡ BLOG: http://www.romanigastro.blog.hu
➡ FACEBOOK: https://www.facebook.com/romanigastro/?ref=settings
➡ EMAIL: romanigastro@gmail.com
➡ TWITTER: @romanigastro

3 komment

Cigánytokány

Posted on január 18, 2017

Ennek a tokánynak a receptjére a Töklecsótól a bodagig című könyvben bukkantam, ami a Szolnok környéki cigány konyhát mutatja be színes történeteken és érdekes recepteken keresztül.  Annak ellenére, hogy a bab nem a kedvenc alapanyagom, ez a recept elsőre felkerült a családi kedvenceink listájára.  Ha egy olcsó és finom egytálételre vágyik az ember ebben a hidegben, akkor ez a lelket melengető házias fogás biztos befutó lehet.

img_0028.JPG

Hozzávalók:

  • 5 ek libazsír
  • 1 nagyobb fej hagyma
  • 50 dkg sertéslapocka (én véletlen 1 kg hússal kezdtem ;))
  • 75 dkg bab
  • 1 db zöld paprika
  • 1 paradicsom
  • só, bors
  • 1 ek kukoricaliszt
  • 2 dl tejföl

A babot beáztatom, majd sós vízben puhára főzöm. Lecsepegtetem, és félreteszem, míg a hússal el nem készülök.

A finomra vágott hagymát lepirítom a libazsíron, majd a csíkokra vágott hússal pirítom tovább. Sózom, borsozom, és hozzáadom a felvágott paprikát és paradicsomot is. (Tekintettel arra, hogy a tél közepén járunk, én inkább a nyáron eltett natúr lecsóból adtam hozzá.)

Az így elkészült ragut hőálló tepsibe teszem, rárétegezem a babot, megszórom kukoricaliszttel, és végül hozzáadom a tejfölt is. Közepes meleg sütőben átsütöm.

Savanyú káposztával kínálom.

Jó étvágyat!

Bara

Szeretnél még több receptet? Vásárold meg a Romani Gastro - Üljünk egy asztalhoz című könyünket! 

KÖVESS MINKET!
➡ INSTAGRAM: romanigastro
➡ BLOG: http://www.romanigastro.blog.hu
➡ FACEBOOK: http://facebook.com/romanigasto
➡ EMAIL: romanigastro@gmail.com
➡ TWITTER: @romanigastro

8 komment

Birsalmás kacsaszárny

Posted on január 11, 2017

Igazi lusta januári fogás, alig van vele munka, emellett szuper olcsó, egy kis keleti csavarral pedig a végeredmény zseniális.

 A kacsaszárny egyébként egy olyan alapanyag a blog életében, ami a legnagyobb kedvencek között szerepel, ehhez a recepthez talán 400 forint/kg-os áron vetten a Nagycsarnokban, szuper frissen, amihez képest az 500 forintos birs még kicsit luxusnak is minősül.

img_1073.JPG

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kg kacsaszárny,
  • 4 nagy szem burgonya,
  • 4 birsalma
  • 1 kk fahéj,
  • 1 kk romai kömény,
  • 1 kk csillagánizs,
  • só, bors
  • opcionálisan: chili. 
  • A tálaláshoz: friss menta és koriander és néhány csepp lime leve.

A kacsaszárnyat megtisztítóm: megmosom, eltávolítom a maradék tollat, ha szükséges. Vághatom 2 vagy 3 részre is, szerintem csinosabb, ha kisebb darabokban kerül a tányérra. A burgonyát meghámozom és nagyobb cikkekre szelem. Összeforgatom a fahéjjal, római köménnyel, csillagánizzsal, sóval és borssal és fedő alatt 180 fokon egy órán át sütöm. Ekkor hozzáadom a birsalmát, és addig sütöm, amíg az megpuhul, majd eltávolítom a birsalmát és az összes levet amit időközben kieresztett. A húslevet a birssel együtt pürésítem, a húsnak és a krumplinak pedig légkeveréses sütőben, fedő nélkül néhány perc alatt adok egy kis színt.

Szeretnél még több receptet? Vásárold meg a Romani Gastro - Üljünk egy asztalhoz című könyvünket! 

KÖVESS MINKET!
➡ INSTAGRAM: romanigastro
➡ BLOG: http://www.romanigastro.blog.hu
➡ FACEBOOK: https://www.facebook.com/romanigastro/?ref=settings
➡ EMAIL: romanigastro@gmail.com
➡ TWITTER: @romanigastro

 

3 komment

Berni gesztenyése

Posted on december 14, 2016

Tavaly decemberben  a karácsonyi ünnepségre az egyik barátnőm egy tál gesztenyés kiflivel érkezett. Kellemesen omlós és édes, tökéletes állagú süteményt kóstolhattam, ami ráadásul tökéletesen illeszkedik az ünnepi hangulatba. Én tavaly óta erre az ízre vágyom, így elkértem a receptet, hogy idén én is elkészítsem. Köszönöm Berni!

img_4928.JPG

Hozzávalók:

a tésztához:

-40 dkg liszt
-20 dkg margarin
-2 dkg élesztő
-10 dkg cukor
-3 evőkanál tejföl

a töltelékez:

1 narancs héja és leve
2 evőkanál tej vagy mascarpone
50 dkg gesztenyepüré
5 dkg vaníliás porcukor

kenéshez:

1-2 tojás

A lisztet elmorzsolom a vajjal, majd  hozzáadom a kevés langyos tejben felfuttatott élesztőt, cukrot, tejfölt. Közepes keménységű tésztává gyúrom. Letakarom, és körülbelül 15-20 percig pihentetem.

A gesztenyepüréhez kis porcukrot adok. Az eredeti recept szerint a rummal és tejjel lazítják fel, én viszont inkább pici narancslével, narancshéjjal, és mascarponéval kevertem krémesre a tölteléket.

A tésztát vékonyra (1-2 mm) nyújtom, egy nagyobb pohár segítségével köröket szaggatok ki, majd megtöltöm az ízesített gesztenyepürével. Kifli alakúra formázom. 

Az elkészült kifliket a felvert tojással megkenem, fél órát langyos helyen kelesztem, majd közepes hőmérsékletű sütőben megsütjük. Vaníliás porcukorral meghintve tálalhatjuk.

Eredeti recept:Fakanál 97/6-os szám

Jó étvágyat!

Bara

Szeretnél még több receptet? Vásárold meg a Romani Gastro - Üljünk egy asztalhoz című könyünket! 

KÖVESS MINKET!
➡ INSTAGRAM: romanigastro
➡ BLOG: http://www.romanigastro.blog.hu
➡ FACEBOOK: http://facebook.com/romanigasto
➡ EMAIL: romanigastro@gmail.com
➡ TWITTER: @romanigastro

Szólj hozzá!