Szénhidrát, szerelmem...

Posted on február 14, 2017

A blog indulása óta fontosnak tartjuk felhívni a figyelmet arra, hogy a nélkülözött alapanyagokból is megéri válogatni. A cigány konyha autentikus alapanyagai között megtaláljuk csontos húsokat, a belsőségeket, és egy sor olyan élelmiszert, amihez olcsóbban hozzá lehet jutni a szükség idején. A ritkábban használt alapanyagok azonban nem csak akkor kerülhetnek elő amikor csóróság van. Amellett hogy ezek az alapanyagok megfizethetőek, változatosabbá és izgalmasabbá tehetik az általunk fogyasztott ételeket. A változatosság mellett azonban sosem titkoltunk, hogy azért is fontosak számunkra ezek az élelmiszerek, mert a fenntarthatóság szempontból sem mindegy, hogy mi kerül a tányérra.

Pont ezek miatt fogadtunk örömmel, hogy lehetőséget kaptunk tesztelni néhány olyan terméket, melyek a Tesco új, teszt jellegű kezdeményezésének részei és fő céljuk az élelmiszerpazarlás csökkentése. A „Perfectly Imperfect” kínálatban olyan zöldségek és gyümölcsök kaptak helyet, melyeket az átlagos fogyasztó egészen egyszerűen nem tart túl szexinek. A legtöbben kevésbé szívesen emelnek le a pocokról olyan zöldségeket, amelyek girbegurbák, kisebbek az átlagnál, vagy minimális esztétikai hibával rendelkeznek. Annak ellenére, hogy ezektől a zöldségektől és gyümölcsöktől kevesebbet várunk, ugyanazt a minőséget hozzák, sőt saját tapasztalat alapján nem ritka, hogy ezek a kis nyamvadtnak tűnők finomabbak, mint a tökéletesnek tűnő társaik. Jelenleg 12 üzletben elérhetők a tökéletesen tökéletlen szerethető almák, répák és krumplik, amelyek magyar termékek, ráadásul olcsóbbak is.

Valentin nap lévén arra gondoltam, hogy követve a burgonya példáját, a répa sem egy klasszikus sós verzióban fog elkészülni, hanem egy izgalmas, répatortát idéző, zabpelyhes muffin formájában kerül az asztalra. A fűszerek miatt sokkal kevesebb cukor kell bele, és bátran lehet kísérletezni a különféle lisztekkel. Nem elhanyagolható szempont, hogy valami elképesztő illat lengi be a konyhát sütés közben. Megéri erre hazaérni. :)

img_5239.JPG

Hozzávalók két tepsinyi, azaz kb. 24 darabhoz:
- 25 dkg finomliszt,
- 10 dkg zabpehely,
- 10 dkg barna cukor,
- 25 dkg sárgarépa,
- 2 tojás,
- 10 dkg dió,
- 10 dkg vaj,
- 450 g kefir, 
- 1 kk őrölt fahéj,
- 1 kk őrölt kardamom, 
- 1 tk mandula kivonat,
- 1 csomag sütőpor, 
- 1 csipet só.

img_4985.JPG

A répát lereszelem – ami egyébként az átlagos bolti/piaci felhozatalnál frissebb és zsengébb volt, mindössze néhány törött vagy nem teljesen egyenes darabot találtam benne - vajat felolvasztom és az összes alapanyagot tésztává keverem ki. Nem szükséges túldolgozni, éppen csak addig dolgozok rajta, amíg homogén masszává áll össze.

A kész keveréket papírral kibélelt muffin formába töltöm és 180 fokon, 35-40 perc alatt készre sütöm. 

Jó étvágyat!

Zsani

Szeretnél még több receptet? Vásárold meg a Romani Gastro - Üljünk egy asztalhoz című könyvünket! 

Tipp: szezon elején felesleges hámozni a zsenge répát. Egy erősebb kefével elég átsúrolni, ezzel is csökkenthető a veszteség mennyisége.

KÖVESS MINKET!
➡ INSTAGRAM: romanigastro
➡ BLOG: http://www.romanigastro.blog.hu
➡ FACEBOOK: https://www.facebook.com/romanigastro/?ref=settings
➡ EMAIL: romanigastro@gmail.com
➡ TWITTER: @romanigastro

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://romanigastro.blog.hu/api/trackback/id/tr9012251444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása