Ma reggel felkeltem, kinéztem az ablakon, és felkészítettem az uramat, hogy végeztem a főzéssel. Kiégtem, nem csak az a baj, hogy nincs recept ötletem, de főzni sem tudok, egy semmi vagyok, egy szakmai nulla, egy amőba, egy kókler. Ezen szavak kimondása alatt természetesen téptem a pizsamámat, és ömlött a könnyem a sós kávémba. A negyedórás dráma után összeszedtem magam, és körbenéztem a konyhámban. Találtam lencsét, egy kis oldalast, meg egy üveg lecsót.
A tápláló és egészséges vöröslencsés lecsót ezúttal egy kellemesen fűszeres és nehéz oldalas egészít ki. Kell ennél több egy fagyos februári napon?
Hozzávalók:
az oldalashoz
- 1 kg oldalas
- 1 vöröshagyma
- 1 lilahagyma
- 1 fokhagyma
- 2 paprika (tv és erős)
- 1 paradicsom
- só
- bors
- babérlevél
- libazsír
a lecsóhoz
- 2 fej vöröshagyma
- 4-5 db paprika
- 2 nagy paradicsom
- 15 dkg vöröslencse
- 1 ek. pirospaprika
- só, bors
- zsiradék
Az oldalast megmosom, majd egy hőálló tálba vagy tepsibe rakom a hagymával, fokhagymával, paradicsommal és paprikával. Sózom, borsozom, majd babérlevelet adok hozzá
Meglocsolom libazsírral vagy olajjal, és pici vizet öntök alá.
Lefóliázom, és előmelegített sütőben kb. 30 percig sütöm, majd leveszem a fóliát és 15 percig tovább sütöm.
Amíg az oldalas elkészül, addig a vöröslencsét 5 percig előfőzöm. A zöldségeket megtisztítom és felaprítom. A zsiradékon, lassú tűzön felteszem párolódni a paprikát és a hagymát. Míg puhul sózom, borsozom és pirospaprikát teszek rá. Amint elkezd üvegessé válni, hozzáadom a paradicsomot és végül a vöröslencsét, és addig főzöm, amúgy meg nem puhul minden.
Jó étvágyat!
Bara
Szeretnél még több receptet? Vásárold meg a Romani Gastro - Üljünk egy asztalhoz című könyvünket!
KÖVESS MINKET!
➡ INSTAGRAM: romanigastro
➡ BLOG: http://www.romanigastro.blog.hu
➡ FACEBOOK: http://facebook.com/romanigasto
➡ EMAIL: romanigastro@gmail.com
➡ TWITTER: @romanigastro