Ennek a tokánynak a receptjére a Töklecsótól a bodagig című könyvben bukkantam, ami a Szolnok környéki cigány konyhát mutatja be színes történeteken és érdekes recepteken keresztül. Annak ellenére, hogy a bab nem a kedvenc alapanyagom, ez a recept elsőre felkerült a családi kedvenceink listájára. Ha egy olcsó és finom egytálételre vágyik az ember ebben a hidegben, akkor ez a lelket melengető házias fogás biztos befutó lehet.
Hozzávalók:
- 5 ek libazsír
- 1 nagyobb fej hagyma
- 50 dkg sertéslapocka (én véletlen 1 kg hússal kezdtem ;))
- 75 dkg bab
- 1 db zöld paprika
- 1 paradicsom
- só, bors
- 1 ek kukoricaliszt
- 2 dl tejföl
A babot beáztatom, majd sós vízben puhára főzöm. Lecsepegtetem, és félreteszem, míg a hússal el nem készülök.
A finomra vágott hagymát lepirítom a libazsíron, majd a csíkokra vágott hússal pirítom tovább. Sózom, borsozom, és hozzáadom a felvágott paprikát és paradicsomot is. (Tekintettel arra, hogy a tél közepén járunk, én inkább a nyáron eltett natúr lecsóból adtam hozzá.)
Az így elkészült ragut hőálló tepsibe teszem, rárétegezem a babot, megszórom kukoricaliszttel, és végül hozzáadom a tejfölt is. Közepes meleg sütőben átsütöm.
Savanyú káposztával kínálom.
Jó étvágyat!
Bara
Szeretnél még több receptet? Vásárold meg a Romani Gastro - Üljünk egy asztalhoz című könyünket!
KÖVESS MINKET!
➡ INSTAGRAM: romanigastro
➡ BLOG: http://www.romanigastro.blog.hu
➡ FACEBOOK: http://facebook.com/romanigasto
➡ EMAIL: romanigastro@gmail.com
➡ TWITTER: @romanigastro