Cigánytokány

Posted on január 18, 2017

Ennek a tokánynak a receptjére a Töklecsótól a bodagig című könyvben bukkantam, ami a Szolnok környéki cigány konyhát mutatja be színes történeteken és érdekes recepteken keresztül.  Annak ellenére, hogy a bab nem a kedvenc alapanyagom, ez a recept elsőre felkerült a családi kedvenceink listájára.  Ha egy olcsó és finom egytálételre vágyik az ember ebben a hidegben, akkor ez a lelket melengető házias fogás biztos befutó lehet.

img_0028.JPG

Hozzávalók:

  • 5 ek libazsír
  • 1 nagyobb fej hagyma
  • 50 dkg sertéslapocka (én véletlen 1 kg hússal kezdtem ;))
  • 75 dkg bab
  • 1 db zöld paprika
  • 1 paradicsom
  • só, bors
  • 1 ek kukoricaliszt
  • 2 dl tejföl

A babot beáztatom, majd sós vízben puhára főzöm. Lecsepegtetem, és félreteszem, míg a hússal el nem készülök.

A finomra vágott hagymát lepirítom a libazsíron, majd a csíkokra vágott hússal pirítom tovább. Sózom, borsozom, és hozzáadom a felvágott paprikát és paradicsomot is. (Tekintettel arra, hogy a tél közepén járunk, én inkább a nyáron eltett natúr lecsóból adtam hozzá.)

Az így elkészült ragut hőálló tepsibe teszem, rárétegezem a babot, megszórom kukoricaliszttel, és végül hozzáadom a tejfölt is. Közepes meleg sütőben átsütöm.

Savanyú káposztával kínálom.

Jó étvágyat!

Bara

Szeretnél még több receptet? Vásárold meg a Romani Gastro - Üljünk egy asztalhoz című könyünket! 

KÖVESS MINKET!
➡ INSTAGRAM: romanigastro
➡ BLOG: http://www.romanigastro.blog.hu
➡ FACEBOOK: http://facebook.com/romanigasto
➡ EMAIL: romanigastro@gmail.com
➡ TWITTER: @romanigastro

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://romanigastro.blog.hu/api/trackback/id/tr8812136781

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A fickó 2017.01.19. 08:26:27

Gondolom, sütjük is egy darabig, vagy azt már csak a könyvből tudjuk meg.:)

Bekre_Pál 2017.01.20. 10:30:12

@A fickó: dehogy ahhoz kell sparhelt is meg fa is

TBal 2017.01.20. 10:30:13

75 deka bab? mármint szárazbab, háromnegyed kiló szárazon? Biztos?

n3spr3ss0 2017.01.20. 10:30:14

Olcsó? Egy kg bab 1400 Ft,és az még csak a bab.

cardiobascuralis 2017.01.24. 15:08:57

@n3spr3ss0:
Na jó, de 1 kg babból, ha beáztatod, lesz vagy 3 kg kaja.

gombakomba 2017.01.24. 15:11:12

@n3spr3ss0: Babot nagyon konnyu termeszteni :)

cardiobascuralis 2017.01.24. 15:11:16

Most akkor lehet cigányozni vagy nem?

@TBal:
A cigányok általában nagy adagokat főztek, hogy ne kelljen mindennap.

budaizsani 2017.01.24. 15:13:22

@cardiobascuralis: Miért ne lehetne? Az a nem mindegy, hogy a további jelzők milyenek, mennyire általánosítanak.
süti beállítások módosítása