Itt van az ősz, itt van úja, és vele együtt a sütőtök szezon is megérkezett. Az első receptünk a sütőtökös folyam keretében egy fantasztikus sütőtökös muszaka. Annak ellenére, hogy picit több időt igényel az elkészítése, mint a mi receptjeink általában, ez az étel a legtökéletesebb egy borongós őszi estén.
Hozzávalók:
- 800 g sütőtök
- só, bors
- 500 g krumpli
- 2 nagy fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2-3 szál rozmaring
- 2+1 ek. oliva olaj + a sütéshez
- 500 g darált hús (marha vagy bárány)
- 1 ek. paradicsompüré
- 1/2 kk. őrölt fahéj
- 1,5 dl száraz fehérbor (vagy alaplé)
- 40 g vaj
- 40 g finomliszt
- 4 dl tej
- szerecsendió
A sütőtököt és a krumplit megmosom, és körülbelül 1/2 cm vastag karikákra vágom, megkenem oliva olajjal, és pirosra sütöm a sütőben.
Míg a tepsiben készülnek a zöldségeim, lepíritom 2 ek. olajban a hagymát és az áttört fokhagymát, hozzáadom a darált húst, és kb 5 percig "morzsásra" sütöm.. Hozzáadom a paradicsompürét, a fahéjat, a bort és a rozmaringot. Ízlés szerint sózom, borsozom, majd nagy lángon készre főzöm.
A besamel mártáshz sárgára pirítjuk a vajban a lisztet, simára keverjük a tejjel, mérsékelt tűzön, sűrűsödésig főzzük, langyosra hűtjük.Sót, borsot, majd szerecsendiót adok hozzá.
Kikenek egy tűzálló tálat, és elkezdem rétegezni a sütőtököt, majd a krumplit, majd a paradicsomos szószt, és így folytatom, végül a maradék besamel következik, amit egyenletesen eloszlatok.
Előmelegített sütőben addig sütöm, míg a besamel szépen megpirul.
Jó étvágyat!
Bara
KÖVESS MINKET!
➡ INSTAGRAM: romanigastro
➡ BLOG: http://www.romanigastro.blog.hu
➡ FACEBOOK: http://facebook.com/romanigasto
➡ EMAIL: romanigastro@gmail.com
➡ TWITTER: @romanigastro