A következő receptet egy anyukámtól lenyúlt ősrégi újság ihlette. A friss tavaszi zöldségeket egy telt ízű, tökéletes állagú sonkagombóc egészíti ki. A húsvéti menü tökéletes része, amit kezdő háziasszonyoknak is jó szívvel ajánlom.
Tökéletes alternatíva az ünnepi maradékok felhasználásához, ami nekem most nagyon jól jött, mert nagyon mellényúltam a sonkával. Mindenképpen próbáljátok ki!
Hozzávalók:
Leves (kb. 4 nagyobb adag)
- 2 ek. libazsír
- hagyma
- leveszöldség
- 10 dkg zöldborsó
- 1 paprika
- fűszerek ( só, bors)
- 1 l sonkalé
- petrezselyem
Gombócokhoz
- 2 szelet kalács
- 10 dkg sonka
- 1 tojás
- só, bors
- 2 ek tejföl
- petrezselyem
A zöldségeket, a hagyma és a paprika kivételével, megpucolom, és igyekszem egyforma nagyságú darabokra vágni. A zöldségeket kedvünkre válogathatjuk össze, ha valami éppen nincs otthon, akkor azt nyugodtan elhagyhatjuk.
A szikkadt kalácsokat összekeverem a tojással, a tejföllel, majd ízesítem, és hozzáadom az apróra vágott sonkát, és petrezselymet. Pici gombócokat formázok.
Pici libazsíron lepárolom a zöldségeket, majd ízesítem. Kb. 10 perc párolás után felöntöm hideg vízzel és kb 1 liter sonkalével a már puhuló zöldségeket. Mikor már majdnem készen van, akkor hozzáadom a kis gombócokat, és 10 perc alatt készre főzöm.
Trükk: Ha a fűszereket egy teatojásban teszem a levesbe, így elkerülhető az a kellemetlen élmény, hogy egész borsszemre harapunk.
Jó étvágyat!
Bara