Dupla karalábés rizottó

Posted on március 16, 2016

Köretként vagy önálló fogásként is megállja a helyét, szuper tavaszi és friss recept. Karalábé nélkül pedig a tökéletes rizottó alapreceptje.

Hozzávalók:
- 1 bögre rizottó rizs (arborio vagy carnaroli),
- 2 ek olíva olaj,
- 4 dkg vaj,
- 1 fej vöröshagyma,
- 1 gerezd fokhagyma,
- 2 dl fehérbor,
- 5 dl alaplé,
- 3 dkg parmezán,
- 3 fej karalábé,
- fél citrom leve és héja,
- kevés petrezselyem,
- só. bors.

dsc_7788.JPGFotó: Bondár Csaba

A hagymát és fokhagymát apróra vágjuk, az olíva olajon néhány percig pároljuk.Hozzáadjuk a megmosott rizst és addig pirítjuk, míg az elkezd fehéredni.

Ekkor hozzáadjuk az első adag fehérbort: folyamatos kevergetés mellett fél-egy decinként öntjük fel a folyadékokkal (elsőként a borral, később az alaplével) addig, amíg a rizs fogkeményre fő. Fontos, hogy a végeredmény akkor tökéletes, amikor a nem rommá főtt rizst krémes, lágy szósz veszi körül. Állagában inkább hasonlít a mi tejberizsünkre, mint a pergősre főzött társaira.  

A főzés végén hozzáadom a parmezánt, a vaj felét. Borsozzuk és ha szükséges, sózzuk. És tádááá! Az ebben a pillanatban előttünk lévő étel a "risotto bianco", amit szinte már csak elrontani lehet, amit mi egy kis tavaszias csavar formájában meg is teszünk. 

A karalábét meghámozzuk, egyforma kockákra vágjuk és a vaj másik felén sóval, borssal addig pároljuk, amíg elkezd puhulni, de még roppanós marad. Ekkor két részre osztjuk, az egyik felét félreteszem, a másik feléből pedig a fél citrom levével és héjával homogén pépet készítek egy botmixer segítségével. Az így elkészült pépet hozzáadom a rizottóhoz, a megmaradt karalábé kockákkal és petrezselyemmel díszítem. 

Jó étvágyat!

Zsani 

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://romanigastro.blog.hu/api/trackback/id/tr958459784

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attilajukkaja 2016.03.17. 10:08:23

"lány szósz veszi körül"
Mi van? Ti el is olvassatok neha, amit irtok?

budaizsani 2016.03.17. 10:14:08

@Attilajukkaja: mea culpa, tudom, hogy mekkora vétek elgépelni dolgokat, aztán háromszori olvasás után sem kiszúrni, ez még soha senkivel nem fordult elő, kérlek, hogy ha tehetitek imádkozzatok értem. :) Köszizlek :)

Attilajukkaja 2016.03.17. 11:21:07

@budaizsani: Nem megsertodni! :o) Ez csak azt jelenti, hogy figyelmesen olvasom a blogotokat. Miert? Mert nagyon tetszik. Ezt a receptet is tutira kiprobalom. Imadkozni nem szoktam, de tovabbi jo munkat kivanok mindkettotoknek.

budaizsani 2016.03.17. 11:24:15

@Attilajukkaja: Köszönjük ;) Amúgy pont azért kritikus pont, mert figyelünk rá,szinte minden bejegyzést korrektúráztatunk, de még így is sokkal több ilyen fordul elő, mint kellene. :)
Remélem ízleni fog :)

bikmakk · http://srbija.blog.hu 2016.03.17. 12:19:53

@budaizsani: akkor a citrom háját is javítsd ki lécci. :)

Attilajukkaja 2016.03.17. 13:48:10

@budaizsani:
En imadom a karalabet, de a csaladban sajnos nem sok kovetom akad. Az anyukam tavaszi toltott karalabeja isteni finom, szerintem. Ez a recept talan azokkal is megszeretteti ezt a zoldseget, akik amugy nem nagyon vannak oda erte. A jo, az igazi parmezan nem olcso, de egy keves is nagyon feldobja az etelt. Na meg a hagyma es a citrom. Ebben remenykedem.
Zarasul: drukkoljatok nekem!

budaizsani 2016.03.17. 13:59:49

@Attilajukkaja: Amúgy szerintem nyersen a legfinomabb. A parmezán meg tényleg nem olcsó, de annyira kevés is elég belőle, hogy én egy 10 dekás darabot hetekig használok, pedig még a rántottába is kerül. Ha esetleg húsvét után készíted, és marad és kis füstölt sonka, akkor én lehet, hogy abból is pirítanék néhány hajszálvékony forgácsot a tetejére :)
Remélem, hogy működni fog! :)

Attilajukkaja 2016.03.17. 15:57:28

Jo otlet, koszi!
Apropo Husvet. Irjatok jo kis recepteket husvetra is. De nem sult barany vagy fott sonka receptekre gondoltam, hanem olyasmikre, amik felhasznaljak a maradek husokat vagy a sonka levet, mint pl. a kaszas leves. Ti hogy keszititek?

budaizsani 2016.03.17. 15:59:59

@Attilajukkaja: Lesz maradékos recept, több is. :) Jön egy káposztás, sonkás palacsinta, egy gombócos leves, de ha nem tetszenek majd, akkor ajánlom a krumplilevest sonkaléből. Azt én bármikor, bárhol... :)

Attilajukkaja 2016.03.17. 17:29:33

Ezt megdumaltuk! :o)
En amugy skot tojast keszitek Husvetra a csaladnak: kolbaszhussal a husevoknek, halhussal a nem husevoknek. Ezt is viszonylag olcson ki lehet hozni (nem ettol skot!), es nagyon finom, laktato. De nem szaporitom tovabb a szot. Varom a kovetkezo posztjaitokat.
(A krumpli- vagy kaposztaleves sonkaleben csak jo lehet! De a lencse es a bab is. Illetve mi nem?)
Na de most mar tenyleg atadom a terepet masoknak!
süti beállítások módosítása