Lime-os, céklás krumplifőzelék fetás kölesropgóssal

Posted on február 11, 2016

Sokszor beszéltünk már arról, hogy nálunk, romáknál nagy hangsúlyt kapnak az ünnepek, emellett a hétköznapok gyakran nagyon puritán módon zajlanak. Nevezhetjük nevén a gyereket: szegénység van. 2 főre főzünk 1000 forintból. Pazar receptek, a hónap végén is megfizethető költségekkel.

Ismét egy hagyományos receptünk, a kölesropogós újraértelmezett változata következik. Gluténmentesen, fetával. Mindezt egy friss, lisztmentes és szezonális főzelékkel. 

img_4261.JPG

Hozzávalók 2 nagyobb adagoz:

Összesen: 850 Ft

A céklát héjában, sütőben puhára sütöm (200 fokon 1-1,5 óra alatt). Ezért az 1-2 darabért nem érdemes beindítani a sütőt, javaslom, hogy vegyünk kicsit többet, így akár elő is készülhetünk a másnapi ebédre, ami lehet pl. ez.

A krumplit meghámozom és felkockázom. Egy hagymát és egy gerezd fokhagymát apróra vágok és egy evőkanál zsiradékon üvegesre párolom. Hozzáadom a burgonyát, sózom és felöntöm annyi vízzel, ami éppen ellepi, majd amikor megpuhult, lezárom. Ekkor belereszelem a lime héját és belefacsarom a levét. Egy merőkanálnyi krumplit villával pépesítek. Ezzel, valamint a joghurttal sűrítem a főzeléket. 

A céklákat meghámozom és felkockázom. A főzelék tetejére is tehetem, de bele is keverhetem. Ez utóbbi esetben a végeredmény színe kicsit extrém lesz :)

A kölesropogós elkészítéséhez először kölest mosom meg, és egy pici zsiradékon lepirítom, míg diós illatot nem kapok. Hozzáadok egy csésze forró vizet, ízlés szerint sót, majd kb. 20 percig főzöm lassú tűzön. Ha langyosra hűlt a köles, hozzákeverem a vöröshagymát, a tojást, a fokhagymát és fetát. Lapos fasírtokat formálok a masszából, sütőpapírra teszem, és hűtőben legalább egy órát pihentetem. Hosszas kísérletezés és rengeteg szétesett kölesropogós tanulsága ez a módszer, de így sem egyszerű. A hideg pogácsákat egy evőkanál olívaolajon kisütöm, az átforgatásnál legyünk óvatosak, használjunk hőálló lapátot, mert így is könnyen szétesik. 

Jó étvágyat!

Zsani 

A kapcsolódó bejegyzéseket lásd itt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://romanigastro.blog.hu/api/trackback/id/tr688378812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása