Almás piték csatája - habos almás

Posted on október 09, 2015

Ez a hét az almás pitéink csatájának hete. A sort a francia fordított, sós karamellás nyitotta, amit Zsani klasszikus receptje követett. A hetet viszont az én habos almás receptemmel zárjuk. Remélem, méltó koronája lesz ennek az izgalmas hétnek. Próbáljátok ki, és ne habozzatok megosztani velünk a tapasztalataitokat!

Kiegészítés: a recept simán verte a másik kettőt. (Zsani)

almas1.JPG

 Hozzávalók (30*40 cm-es tepsihez)

A tésztához:
- 40 dkg liszt,
- 1 zacskó sütőpor,
-17 dkg cukor
- 25 dkg vaj vagy zsír,
- 5 tojás sárgája.

Az almás töltelékhez:
- 15 dkg cukor,
- 2 kg alma, 
- 1 kk fahéj,
- fél citrom leve és héja,
- 10 dkg dió.

A habhoz:
- 5 tojás fehérje,
- 35 dkg kristálycukor.

almaspite3.JPG

A cukrot a vajjal és a tojásokkal habosra keverem. A felvert, könnyű krémhez hozzászitálom a sütőporral elkevert lisztet. Az így kapott tészta állaga ne ijesszen meg senkit, valahol az "önthető" és "borzasztóan puha" között kell lennie. Hogy könnyebben dolgozzak vele, frissentartó fóliába teszem,és fél óráig a hűtőben pihentetem. 

Míg a tésztám a hűtőben elnyeri a megfelelő állagát, addig lereszelem az almát, hozzáadom a citromot, ízlés szerint a fahéjat és a durvára tört diót is.

Mikor készen van a töltelék, akkor egy kivajazott, kilisztezett tepsibe teszem a tésztát, és elkezdem eloszlatni (nem akarom azt írni, hogy beletapicskolni... uupsz, leírtam), majd ráteszem a tölteléket. 

180 fokon kb. 30 percig sütöm, ami alkalmat ad, hogy elkészítsem a sütinket megkoronázó habtengert. A tojásokat elkezdem felverni, és szépen fokozatosan adom hozzá a kimért cukort. Egy szép, kemény, fényes habot fogunk így kapni.

A fent említett 30 perc után szépen eloszlatom a habot a sütin, és készre sütöm.

Megjegyzéseim:
- Kérlek, írjátok meg, ha nyírfacukorral próbálkoztok! Nekem nem sikerült, sajnos. A tésztába nyugodtan lehet használni, de a habnál nekem nem jött be! A recept rengeteg cukrot tartalmaz, így jó lenne, ha valaki kidolgozná az alternatíváját a jó öreg kristálycukornak!
- A sütési idő sütőtől függ, az első alkalomnál tapasztaljátok ki. A lényeg, hogy  a hab már a majdnem kész süteményre kerüljön.
- A töltelék itt is kedvünk szerint változtatható, lehet az meggy, barack, de így kapjuk a világ egyik legjobb túrós sütijét is.

Jó étvágyat!

Bara

Facebookon is ott vagyunk, kövessetek minket :) 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://romanigastro.blog.hu/api/trackback/id/tr917950134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cucurbita pepo 2015.10.13. 14:51:59

Szuper lányok, ezt mindenképp kipróbálom, gyönyörű ez a sütemény!!! A cukrot cserélem csak le eritritre, mert az nekem picit sok. A habnál marad, de ott is csak a tetejét szórom le majd vele, hogy szépen megbarnuljon! Remélem ilyen szép lesz majd, mint a tiétek! Köszi a receptet!!!!
süti beállítások módosítása