A klasszikus, az őrült és a reform: szilvalekvár, háromszor

Posted on szeptember 01, 2015

Szombaton a Bosnyák téri piacon döbbentem rá, hogy a nyár elaludni készül, és az ősz kérlelhetetlenül közeleg. Na, semmi költői líra, vagy őszi depi, végre itt van a szilva szezon. Vettem is gyorsan pár kiló szilvát, hogy elpakoljam a nyár egyik fantasztikus ízét a kamrámba, háromféleképpen.

Annak ellenére, hogy a szegény ember gyümölcsének nevezik, a szilvából készül az egyik legmesésebb lekvár. A mi kedvencünk hozzáadott cukor nélkül készül, vagy különböző sajtokkal készül belőle reggeli vagy telt, fűszeres chutney alapjául szolgál. Ti melyik módszerre esküsztök?

 

kesz_2.JPG

 A klasszikus

Hozzávalók:

- 3,5 kg szilva
- 0,5 kg cukor
- 1 dl 10%-os ecet
- olaj

A klasszikus szilvalekvár elkészítésénél két ponton bukhatunk el. A gyümölcs minőségén, illetve ha nem megfelelő edényt használunk. A gyümölcsnél három dologra kell figyelni: puha, egészséges és ép gyümölcsöket vásároljunk. A lábas pedig legyen megfelelő méretű és zománcos. (Én sajnos gyakran lövök mellé a mérettel, ami nem kis bosszúságot okoz.)

A szilvát megmosom, kimagozom, majd a kiolajozott lábasba rakom. Hozzáteszem a cukrot és az ecetet, és kb. 4-5 óráig főzöm. (A cukor és az ecet mennyiségét módosíthatjuk attól függően, hogy mennyire édes a szilva.)

Ha a lekvár elkészült, csírátlanított üvegekbe merem, és gondosan lezárom.

Az őrült

A szilvát megmosom, kimagozom, majd egy kicsit magasabb tepsibe teszem. Ügyelek rá, hogy ne legyen csordultig a tepsi. Lefóliázom, és kb. 6 óra hosszan 150 fokon sütöm. Az idő letelte után óvatosan ügyelve arra, hogy a felcsapódó gőz ne égessen meg, leveszem a fóliát, majd egy kis időre visszateszem, hogy a maradék nedvesség is távozzon. Ha a lekvár elkészült, csírátlanított üvegekbe merem, és gondosan lezárom. Nem teszek hozzá sem cukrot, sem tartósítószert!

A reform

A klasszikus recept arányait követve, a következő változtatásokkal isteni finom reform szilvalekvárt készíthetünk. Cukor helyett xylittet, az ecet helyett pedig almaecetet használjunk.

Mind a 3 recept esetében bátran kísérletezzünk fahéjjal, szegfűszeggel. Nagyon finom lekvárt kapunk, ha a lekvárt vodkával vagy szilvapálinkával részegítjük meg.

 Jó étvágyat!

Bara

Facebookon is ott vagyunk, kövessetek minket :) 

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://romanigastro.blog.hu/api/trackback/id/tr437748326

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

segar 2015.09.02. 11:26:38

Az emberi szervezet jól meg van csinálva. Mégis folyton azon mesterkedünk, hogy minél hamarabb tönkretegyük.

A szilvalekvár legalább egy évezrede ugyanúgy készül. És megvan benne minden antioxidáns, mikroelem, szénhidrátok, ésatöbbi.

A "modern" (igazából lusta) ember viszont 'jobban tudja. Cukor, zselésítő, műcukor, alkohol, tartósítószer, ecet... Beteszem, és "magától" lekvárrá válik.

Aki ennyiből tanult, annak grat. Mindenkinek ma már van a lehetősége, hogy védje önmagát és családját. A JÓ szilvalekvár segít ebben. :)

Tonté Barbara 2015.09.02. 11:28:05

@Spiritmonger: Csak az első hedonista verzióba :)

Tonté Barbara 2015.09.02. 11:32:28

@segar: Minden erőmet összeszedve, próbálok nem személyeskedő választ írni. Kérlek olvasd el a bejegyzést, és utána kommentálj totál butaságokat!
Annak ellenére, hogy ez nem egy bio hanem gasztro blog, a háromból kettő cukormentes, és a sérelmezett kiegészítők is opcionálisak.
Kívánok boldog, és nagyon egészséges életet! ( Bár a bejegyzésből kiindulva még sokat kell tenned a kiegyensúlyozottságért! Goranga!

segar 2015.09.02. 12:42:49

@Tonté Barbara: Sajnálom, hogy mégsem sikerült, és Neked vissza kívánom, természetesen.

Tudom, hogy jószándékkal írtad a posztot, nem azért írtam a fentieket. Sejtem, hogy szereted az életet, és örömöt szeretnél kiosztani mindenkinek.

Amit hozzáfűztem csak azoknak szólt, akik már továbbgondolták a mai -"- világot, vagy már érzik a hatásait. És ezzel én is segítettem. :)

Tonté Barbara 2015.09.02. 13:03:49

@segar: Nincs bennem pedig harag!

Kérlek fontold meg a következőket, a mai világról.

1. írjuk, hogy a kedvenc verziónk a cukormentes.
2. A túlsúlyomat két részletben szereztem. Amikor büfékaját ettem, mert egy amerikai egyetemre jártam, és nem tudtam otthon főzni. A második részletet akkor kaptam, amikor bedőltem ennek az eco bio öko wellness iparnak, és elkezdtem cukor, szénhidrát, és hús megvonását. Plusz 15 kg.
2.A legjobb barátnőm 30 évesen rákban ment el, úgy hogy a legszigorúbb értelemben tisztán evett. Semmi felesleges szénhidrát, semmi cukor, semmi alkohol, semmi káros. Nem ezen múlik, hanem azon, hogy milyen sorsot szán nekünk az ég. Élhetünk pl örömtelenül 90 évig, de abból biztosan tanulunk valamit? vagy csak azt, hogy az élet megvonás, és anyám kamrája miatt 40 évesen elpusztulok. Ha ez van, ám legyen, addig rengeteget tanultam, örültem, jókat ettem.
3.Rengeteg féle spirituális és egyéb út van. Nincs egyféle. Buddha koffein függő volt, a Dalai Láma pedig eszik húst.
4.Az én hitvallásom ebben a rendkívül komplex mai világban, hogy együnk mindent mértékkel, ami örömet okoz. Ez mindenkinek más.
5. Érdekes dolog ez az ego. Az én részemről: Soha , egyik cigányozós komment se bántott még így, mert az nem az én felelősségem. Én Tonté Barbara vagyok, visszakereshető, leinformálható.Felelősséget válllalok minden soromért. Te ki vagy? A te részedről: Úgy vagyok vele, hogy először szerintem mindenki gyógyuljon meg maga, és utána terjessze az igét.Van blogod? Fórumod? Szeretém követni, és ha érdemi mondanivalóm van, akkor kommentelek. Mit tanul a mai ember a te mondanivalódból? Ki kell, hogy ábrándítsalak: vegyük akkor meg a diétás light terméket...Sokat segítettünk. Bravó. Neked is felelőséged an, ha nyilváos megjegyzést küldesz, még név- és érvtelenül is.
6. Nem a megvonás, hanem a mérték az érték. Míg a megvonás agressziót szül, addig a mérték egészséget, és örömöt. Mindig, az elejétől kihangsúlyoztuk a blogon, hogy jó minőségű alapanyagokból, mértékkel együnk. Hidd el, hogy senki nem tud megenni annyi cukros szilvalekvárt, hogy az hosszú távon romboló legyen, viszont az egészségesnek hitt müzliből..
7. Igen, a mai ember ilyen, 8 órát dolgozik, és csak berak valamit a sütőbe, és lekvár lesz. A bestia...Keltsük bátran mindenkibe azt az illúziót, hogy rossz, mert nem áll ott 7 óra hosszán át.

Egyél, örülj, imádkozz, és szeress nagyon!
Bara

segar 2015.09.02. 13:47:06

@Tonté Barbara: Szeretném mégegyszer leírni, hogy a jószándék, és az embereknek örömet okozni vágyás, az egy jeles dolog. És ez még akkor is érték, ha az elvált anyuka a két kislányának egy óriási kupac cukorkát ad szeretetből.

Nem tudsz belevinni egy egoparádéba. És lássuk be: nincs is értelme. Mert csak egy lényeges dolog van: akinek már egy picit kinyílt a csipája, az örülhet az előbb említett örömteli jószándéknak. És ha jobban kinyílt már, akkor biztonságosan elkészítheti a cikkben javasolt finom recepteket. :)
süti beállítások módosítása