Csülökszuflé

Posted on április 08, 2015

A húsvéti ünnepeket a szüleimnél töltöttük, de természetesen itthonra is jó adag sonkával és csülökkel készültem. Rengeteg maradt, amit mindenképpen fel szerettem volna használni. Ekkor született meg a csülökszuflé gondolata, ami a legjobb döntésnek bizonyult. Az íze kellemesen füstös és nehéz, az állaga pedig meglepően könnyű. Érdekes és szórakoztató kontraszt. Jó szívvel ajánlom reggelire, salátával ebédre, és egy jó kis fehér borral vacsorára.

kesz_1.JPG

(A fotózás nehézségeiről nem szeretnék szót ejteni…)

Hozzávalók (kb. 9-10 formához):
-5 dkg vaj
-5 dkg liszt
-5 tojás
-2,5dl tej
-só, bors, szerecsendió
-15 dkg sajt (vegyesen trappista és füstölt)
-10 dkg csülök apróra vágva

A sütőt kb. 180 fokra előmelegítem, majd egy hőálló tálban vizet rakok a rácsra, hogy megfelelő legyen a páratartalom.

A vajat megmelegítem, majd folyamatosan kevergetve hozzáadom a leszitált lisztet, végül folyamatos keverés mellett felöntöm a hideg tejjel, és addig főzöm, amíg besűrűsödik. Az így kapott besamel mártást sóval, borssal és szerecsendióval ízesítem.

Ha szobahőmérsékletűre hűlt, hozzákeverem a tojások sárgáját, a felkockázott csülköt, és a lereszelt sajtot.

A tojásfehérjéből habot verek, majd levegős mozdulattal a besameles keverékbe dolgozom. Finoman, hogy a hab ne törjön össze.

Kivajazott szuflé formákba osztom a tésztát, és 30 perc alatt készre sütöm. (A formákon általában jelzik, de kb. ¾-ig öntsük fel a formákat a masszával.)

Jó étvágyat!

Bara

Fotó: Sörös Iván


Facebookon is ott vagyunk, kövessetek minket :)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://romanigastro.blog.hu/api/trackback/id/tr167349132

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása