Bárányos tekercsek paradicsomszószban

Posted on március 30, 2015

Ha rajtam múlik egész évben bárányt eszünk, de így húsvét közeledtével igazán időszerűvé is vált az alapanyag használata. Az receptet tehát egész évre ajánlom, és nemcsak azért, mert a karakteres bárányhús, az enyhén fűszeres paradicsomszósz és a házi tészta kombinációjával sosem lehet hibázni, hanem azért is, mert az elkészült étel meseszép, és bármilyen asztalt ünnepivé varázsol. 

Maga az étel egyébként olasz eredetű: rotolo a becsületes neve, igazán világhírűvé pedig Jamie Oliver spenóttal és ricottával készült változata tette. 

img_2392-kesz.JPG

Hozzávalók: 
- 3 tojás
- kb. 40 dkg liszt, illetve amennyit a tojás felvesz
- 1 fej vöröshagyma
- 70 dkg darált bárányhús
- 2 ek olívaolaj
- fél liter paradicsomlé
- 1 tk rozmaring
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 szál újhagyma 
- só bors

A tojásokat felverem és sózom, hozzáadok három evőkanál vizet és annyi lisztet, hogy feszes, nyújtható tésztát kapjak, majd pihentetem amíg a húst elősütöm. Azoknak, akik idegenkednek a tészta otthoni elkészítésétől, ajánlom a lasagne lapokat langyos vízbe áztatva, hogy könnyen formázható legyen, de megéri begyakorolni ezt az egyébként egyszerű műveletet, mert ebben az esetben tényleg sokkal finomabb a házi. Részletes leírás a tészta készítéséről itt.

A hagymát kockára vágom és üvegesre párolom egy evőkanál zsiradékon. Hozzáadom a húst, sózóm és borsozom, 20 perc alatt átpirítom. Ha túl sok zsír sülne ki a húsból, akkor a nagy részét leöntöm róla. Közben egy másik edényben a maradék olívaolajon megpirítom a zúzott fokhagymát, felöntöm a paradicsomlével, sózóm, hozzáadom a rozmaringot és 2 dl vizet.

img_2398-kesz.JPG

Félreteszem hűlni a húst és a paradicsomszószt, közben kinyújtom a tésztát, lehetőleg minél vékonyabbra. 10-12 centi széles csíkokra vágom, melyek közepébe a húsos töltelékből halmozok. A két szélét összetapasztom úgy, hogy hússal töltött tésztahengereket kapjak. Mindezt addig ismétlem, amíg el nem fogy a tészta és a töltelék. 

A paradicsom egyik felét egy hőálló edénybe öntöm. A tésztahengereket felszelem: 1-1,5 centivel kisebb darabokra, mint amilyen magas az edényem fala. Óvatosan az edénybe rendezem őket, szorosan egymás mellé, majd a végén felöntöm a paradicsomszósz másik felével. A tetejére karikára vágott újhagymát szórók és 180 fokon, 30 perc alatt, lefedve készre sütöm. 

Fotó: Sörös Iván
Fotófelület: Vintage Bazaar

Facebookon is ott vagyunk, kövessetek minket :)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://romanigastro.blog.hu/api/trackback/id/tr647319324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása