Benne vagyunk a böjti szezonban, nincs mese. Függetlenül az időszak vallási vonatkozásától, azt gondolom, hogy nagyon hasznos dologról van szó.
A karácsonyi és farsangi megterhelő időszak után valószínűleg senkinek nem árt egy kicsit puritánabb étrend, főleg, hogy ezt ilyen pazar ízekkel is túl lehet élni.
Az alábbi receptet akkor fedeztem fel, amikor tavaly Barcelonába készültem és igyekeztem feltérképezni a spanyol konyhát. A sopa de ajo még a mi rántott levesünknél is egyszerűbb, a rengeteg fokhagymától, a füstölt paprikától és olívaolajtól pedig igazi különlegesség a néhány hozzávalós ételek sorában.
Hozzávalók 4 személyre:
- 6 gerezd fokhagyma
- 1 ek. füstölt paprika
- fél dl olívaolaj
- 4 tojás
- 4 szelet jó minőségű kenyér, kb. 2 ujjnyi vastagok
- 1,2 dl zöldség alaplé (ha nincs kéznél házi, javaslom a bio leveskockát)
A fokhagymát vékony szeletekre vágom. Az olajban közben megpirítom a kenyerek mindkét oldalát, majd félreteszem. Ugyanebben az olajban enyhén pirultra sütöm a fokhagymát, végül hozzáadom a füstölt paprikát és néhány másodperccel később az alaplevet.
Buggyantott tojást készítek: így.
Tálaláskor egy-egy szelet kenyeret teszek a tányérokba, erre kerül a tojás, végül rámerem a füstös, fokhagymás levest.
Jó étvágyat!
Zsani