Az emberek többségének a kölesről végtelen hosszú tisztítókúrák, kibírhatatlan diéták, és egy ízetlen massza jut eszébe. Ezzel én sem voltam másképpen, amíg nem találtam meg az alábbi receptet a Csemer - féle cigány szakácskönyvben[1], és picit utána olvastam a kölesnek.
Azóta persze rájöttem, hogy ez a hatalmas előítélet teljesen indokolatlan. A köles alapvetően egy jellegtelen alapanyag, aminek az élvezeti értéke „csupán” technika és fűszerek kérdése.
A recept nem csak egészséges, de különböző fűszerekkel rendkívül jól variálható.
A kölesről bővebben itt
Hozzávalók:
- 1 csésze köles
- zsiradék
- 2,5 dl forró víz
- 1 közepes sárgarépa
- 2 tojás
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- morzsa
Elkészítés:
A kölest megmosom, és egy pici zsiradékon lepirítom, míg diós illatot nem kapok. A zsiradék lehet étolaj, olíva olaj, de nagyon jó karaktert ad például a liba vagy kacsazsír is.
Hozzáadom a forró vizet, és ízlés szerint sót, majd kb. 20 percig főzöm lassú tűzön.
Ha már kihűlt a köles, hozzákeverem a lereszelt répát, tojást, és fokhagymát. Ha éppen szezonja van érdemes a répát sütőtökkel helyettesíteni, de érdekes és finom eredményt kaphatunk zellerrel vagy édesburgonyával is. Bátran kísérletezzünk különböző zöldfűszerekkel, pl: petrezselyemmel, rozmaringgal, vagy kakukkfűvel.
Az így kapott masszából pici lángosokat formálok, ezeket morzsába, lisztbe, esetleg szezámmagba is megforgatom.
A pici lángosokat bő olajban ropogósra sütöm. Mivel könnyen szétesik, így óvatosan, lapáttal forgatom.
A receptből is kitűnik, hogy a lehetőségek tárháza végtelen, nagyon könnyen igazítható a főételhez. Nálunk például a rozmaringos változat kacsasülttel, illetve a szezámmagos verzió friss tavaszi salátával a nyerő.
Jó étvágyat!
Bara
Facebookon is ott vagyunk, kövessetek minket :)
[1]Csemer-Korpádi-Patyi: A legfinomabb cigány ételek Fantastico Moda 2002