Meggyes pite, az egyszerű és nagyszerű

Posted on augusztus 27, 2014

mpite.jpg

Nemrégiben Szegeden voltunk a családomnál, ami remek lehetőség volt egy kis sütés-főzésre.
A következő sütemény elkészítése gyakorlatilag adta magát, amikor Anyukámat 2 kg meggyel lepte meg az egyik barátnője. Szerintem meggybefőttel is tökéletes, de a friss meggyel az igazi.
A recept egyszerű, olcsó, mutatós, így könnyen a szezon sztárja lehet. Kezdőknek is szeretettel ajánlom.

Hozzávalók:

  • 1 kg meggy
  • 2 tk só
  • 25 dkg cukor (nyírfacukor, és barna cukor keveréke a legideálisabb)
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 25 dkg vaj/zsír/jó minőségű margarin
  • 30 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  •  6 tojás
  • 1 citrom héja és leve
  • kis darált dió

dscf48681.jpg

A meggyet alaposan megmossuk, kimagozzuk. Lecsepegtetjük, majd jól kinyomkodjuk a gyümölcsöt. Meghintjük egy kis fahéjjal, és darált dióval. Bátran lehet kísérletezni szerecsendióval, kardamommal, vagy mézeskalács fűszerkeverékkel.
A tojásokat szétválasztjuk.
A tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verem, és picit félreteszem.
A tojások sárgáját a cukorral, vaníliás cukorral, majd a puha vajjal habosra keverjük, majd a sütőporral elkevert lisztet kisebb adagokban hozzáadom keverékhez.
A habot nagy, levegős mozdulatokkal a masszához adom. Fontos, hogy ne törjük össze a habot, hogy könnyű tésztát kapjunk.
A tésztát egy kivajazott, kilisztezett tepsibe öntöm, és belerakom az előkészített meggyeket.
Az alaptésztához természetesen nem csak meggyet, hanem egyéb szezonális gyümölcsöket, aszalt gyümölcsöket, diót és mandulát is használhatunk.
Közepesen meleg sütőben tűpróbáig sütjük.

Bara

Facebookon is ott vagyunk, kövessetek minket :)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

http://romanigastro.blog.hu/api/trackback/id/tr916641081

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.